Tennivalók

Teljes szövegű keresés

Tennivalók
Aki az előzőkkel egyetért, annak le sem kell írni. Úgy tűnik, hogy a századvég hazai arcának jó alakításához épp azokban kellene előrelépni, amikben inkább visszafelé lépkedünk: a társadalom minőségének hosszú távú megalapozásában, oktatásban, egészségügyben, kultúrában, tudományban, a leszakadók segítségében. Van, amiben a századvégre meghatározottságaink kialakultak, hiszen a mai pedagógustársadalom oktatja a jövő század feléig aktív népességet, a mai egészségi és szociális körülmények között szülik azokat a gyermekeket, akik nagy valószínűséggel megérik a magyar gazdasági reform kezdetének 100. évfordulóját. A magyar századvég arcairól beszélve így nem a még várható technikai újítások használatáról gondolkodunk, még csak nem is az új szórakoztató eszközök, kultúramutációk jövőjéről, hanem ezekről a társadalmat meghatározó alapkérdésekről.
Hasonlóan elmélkedünk azokról a fokozódó veszélyekről, amelyek a műszaki fejlődés velejárói: a környezet tönkretételéről, a globális divatok uniformizáló hatásáról, a gépesített igazgatás és a még jobban tömegesített tájékoztatás manipuláló embergyúrásáról. Egy művelt, sok irányban tájékozódó, felnőtt társadalom kialakítja a maga immunrendszerét mindezen betegségekkel szemben. A technika pedig ezt az arculatot is ki tudja szolgálni, tud környezetkímélő technológiákat, az állampolgár által hálózatokon és szakértő rendszereken keresztül ellenőrzött igazgatást, olyan dialógustájékoztatást nyújtani, amely minden ügyben szolgáltatja a véleményeket és azok ellenérveit, párhuzamosan a különböző elfogultságú tudósításokat, vissza tud nyúlni időben az ügyek történetére, monolit agymosás helyett plurális és demagógiamentes döntési támogatást ad.
Így ebben is, mint a többi kérdésben, kettős forgatókönyvet írhatunk a várható különböző arcokról, és felkészülhetünk ezek keveredésére, arra, hogy hol az egyik, hol a másik típus mutatkozik erősebbnek – a mai kitekintésből a technika kocsija jobb és rosszabb irányba is vihet, nemcsak a századfordulóig, de jóval az után is. Ahol szabadságfoka van a ma cselekvésének, az az emberi és politikai megalapozás.
Vámos Tibor

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem