Pénzügyi miniszótár

Teljes szövegű keresés

Pénzügyi miniszótár
adósság hitelfelvételből származó tartozás pénzben vagy áruban
adósságállomány (külföldi) bruttó adósságállomány: egy ország által külföldön felvett (állami és magán-) hitelek teljes összege. Adott ország külfölddel szembeni összes követeléseinek (a deviza- és aranytartalékokat is beleszámítva) levonásával kapjuk a nettó adósságállományt.
adósságok átütemezése a pénzügyi nehézségekkel küszködő országok hitelezőikhez fordulhatnak azért, hogy a fizetésképtelenség kinyilvánítását elkerüljék. Sikeres megállapodás esetén meghosszabbíthatják a türelmi időt (ameddig az adós nem fizet) és a futamidőt. Ezzel általában együtt jár a kamatok emelkedése is (a hosszabbítás miatt).
adósságszolgálat (hitelszolgálat) adott időszakban (rendszerint évente) esedékes hiteltörlesztés és kamatfizetés
adósságszolgálati ráta olyan viszonyszám, amely egy adott ország külföldi hiteltörlesztéseit és kamatkötelezettségeit, azaz adósságszolgálatát az éves exporthoz vagy a rendelkezésre álló devizatartalékok értékéhez méri
ajánlati ár az az ár, amelyen az eladó megvételre kínálja áruját. Banktechnikailag: eladási árfolyam az a deviza-, ill. valutaárfolyam, amelyen a bank elad; értelemszerűen mindig magasabb a vételi árfolyamnál. Tőzsdetechnikailag: az az ár, amelyen az árut, értékpapírt stb., tehát az adott tőzsdecikket eladásra kínálják = áruárfolyam [angolul ask(ed) vagy offer].
aktív pénzpiaci (bankári) ügylet amikor a bank saját, ill. a begyűjtött (nála elhelyezett) tőkét helyezi ki – kamat ellenében vagy termelésbe való befektetésként vállalkozói haszon reményében. Ilyen ügylet eredményeként a bank követelésállománya (mérlegében az aktívák összege) nő.
állami költségvetés az állami bevételek és kiadások szembeállítása, az újraelosztás legfontosabb eszköze az állam pénzgazdálkodási funkcióinak ellátásában. Lehet szufficites vagy deficites; az első esetben a bevételek haladják meg a kiadásokat, a másodikban fordított a helyzet. A bevételek forrása a gazdálkodó egységek, ill. a lakosság jövedelmének s vagyonának megadóztatása.
aranydeviza-rendszer belső, önálló értékkel nem rendelkező pénzrendszerek nemzetközi szintű kapcsolata. Az arany a nemzetközi forgalomban csak annyiban jut szerephez, amennyiben egy nemzetközi tartalékvaluta aranyra átváltható (jegybanki szinten). Egyes országok valutatartalékaikat nemcsak aranyban, hanem meghatározott külföldi valutában is képezik. A Bretton Woods-i aranydeviza-rendszer egyetlen valutát jelölt meg ilyen kulcsvalutának (USD).
aranystandard-rendszer a belső, önálló értékkel rendelkező pénzrendszerek egyik fajtája; a jegybank ilyen esetben a bankjegyeket korlátlanul átváltja aranyra. Lényegében a szabad versenyes kapitalizmus és a 20. sz. első évtizedeinek nemzetközi pénzügyi rendszere, amely – bizonyos módosulásokkal – az 1929–33-as világgazdasági változásig létezett.
arbitrázs, árfolyamügylet (ártolyamkémlés) két ellentétes piaci művelet (vétel-eladás) egyidejű végrehajtása (rendszerint a tőzsdén) az árfolyamkülönbség kiaknázására (profitszerzésre). Árupiacokon az árak, valutapiacokon az árfolyamok, hitelpiacokon a kamatok, értékpapírpiacokon a hozamok szintkülönbségét lehet erre felhasználni. Három alaptípusa: 1. a tőzsdecikk azonos, a határidők különböznek; 2. a tőzsdecikk és a határidő azonos, a tőzsdék különböznek; 3. a tőzsdecikkek különböznek.
árfolyam tőzsdecikkek (áru, pénz, értékpapír stb.) ára adott időpontban. Szűkebb értelemben csak a külföldi fizetőeszközöknek és az értékpapíroknak a nemzetközi piacokon a kereslet-kínálat hatására kialakult és hivatalos formában közzétett ára.
árfolyam-emelkedés (angolul bull market [nálunk a francia hausse kifejezés volt ismert]) tartós drágulás a tőzsdén
árfolyamesés (angolul bear market [nálunk a francia baisse kifejezés terjedt inkább el]) tartós olcsóbbodás a tőzsdén
árfolyamjegyzés a bankok által közölt valutaárfolyamok. Közvetlen a jegyzés, ha a hazai valuta egységét fejezik ki a külföldi valutában (a forintra vonatkoztatva így nézne ki: 1 Ft = ?; ilyen gyakorlat van érvényben Nagy-Britanniában). Közvetett a jegyzés, ha a külföldi valuta egységét fejezik ki a hazai valutában (általában ez a nemzetközi gyakorlat, a Magyar Nemzeti Bank is ezt alkalmazza).
árindex statisztikai mutatószám, amely százalékos formában azt fejezi ki, hogy adott áru, árucsoport árszínvonala hogyan alakult egy bázishoz viszonyítva
árfolyam-lebegtetés a valulaárfolyamok ingadozására használt kifejezés. Azt jelenti, hogy a valutának nincs törvényesen rögzített, nemzetközileg egyeztetett paritása; a központi bank nem garantálja a valuták meghatározott, fix paritáson való átváltását; és megszűnik a jegybanknak az a kötelezettsége, hogy a valuta árfolyam-ingadozását meghatározott sávon belül tartsa. A valutáját lebegtető ország semmiféle formális fel- vagy leértékelést nem foganatosít: hagyja, hogy valutájának értéke a kereslet és a kínálat hatására szabadon ingadozzék.
ár–nyereség ráta (Price/Earnings ratio) a részvénypiacokkal foglalkozó elemzésekben használt egyik fő mutató, amelyben a részvény árfolyamát viszonyítják az egy részvényre jutó adózott nyereséghez. A viszonyszám (a részvény ára a nyereséghez képest) nagy, ha a hozam alacsony (azaz az adott részvény iránti kereslet következtében annak ára a profithoz vagy az osztalékhoz viszonyítva felszökött). Az elemzők az ár–nyereség rátát nemcsak a vállalat korábbi mutatóihoz, hanem a szakma más vállalatainak adataihoz is hasonlítják. A lényeges a mutató változása és a változás oka. A ráta csökkenése pl. adott esetben bekövetkezhet az 1 részvényre jutó nyereség emelkedése révén – ez pozitív –, de az árfolyam esése mellett is.
azonnali ügylet (spot/cash/prompt) vannak olyan árutőzsdék, ahol még lehetséges ilyen ügyletek kötése. Az áru tényleges adásvétele a fontos; az üzletkötés másnapján az eladónak szállítania, a vevőnek fizetnie kell. Az ügylet tehát fizikai árura vonatkozik, szemben a határidős (futures) műveletekkel, amelyek célja elsősorban a megfelelő ár biztosítása.
bank pénz adásvételével és hitelek közvetítésével foglalkozó vállalat
bankjegy eredetileg a bankár váltója, amelyet a nála leszámítolt váltókért adott, és amelyet a tulajdonos kívánságára aranyra is beváltott. Minthogy hitelművelet alapján került forgalomba – hitelpénz. Kibocsátása a modern gazdaságban a jegybankok kizárólagos joga; aranyra való beváltása megszűnt, s a bankjegyek mennyisége a forgalomban levő pénztömegnek csak kisebb részét teszi ki (a nagyobb hányad a bankszámlapénz).
bankmérleg a cég birtokában levő vagyon összetételét két módon mutatja ki: a bal oldal tartalmazza az értékek összetételét megjelenési forma szerint, a jobb oldal pedig eredet szerint. A bal oldalon kimutatott tételek szakmai gyűjtőneve: eszközök vagy aktívák; a jobboldaliaké: források vagy passzívák. Mivel a mérleg ugyanazt mutatja ki kétféle szemléletben, a két oldal végösszegének (a mérlegfőösszegnek) értelemszerűen egyeznie kell.
bankrendszer a pénzkibocsátás, a hitel- és pénzforgalom, a devizagazdálkodás, valamint az egyéb pénzügyi szolgáltatások feladatait ellátó intézmények összessége. Egyszintű bankrendszer: a központi bank a gazdálkodók széles körével közvetlenül áll kapcsolatban. Kétszintű bankrendszer: a központi bank csak a többi bankkal áll közvetlen kapcsolatban („a bankok bankja”), a gazdálkodók pedig a többi bank ügyfelei.
bankszámlapénz a bankszámlán nyilvántartott, a bankkal szemben fennálló, látra szóló folyószámla-követelés. A számlatulajdonos folyószámlájának pozitív egyenlegét szinte készpénzként használhatja (bármikor kiveheti készpénzben, vagy az illető bank számlatulajdonosainak körében – készpénzforgalom nélkül – jóváíratással fizethet vele). A bank e pénzzel még ideiglenesen sem rendelkezik, ezért nem is fizet kamatot érte, csupán kezelési költséget számol fel.
banktevékenység aktív (pl. hitelnyújtás), passzív (pl. betétgyűjtés) és semleges (pl. bankinformáció adása: bizalmas tájékoztatás az egyes ügyfelek hitelképességéről)
betéti bizonylat (Certificate of Deposit, CD) nagy címletű, meghatározott lejárattal bíró, átruházható, kamatozó értékpapír, amelyet – a részvényekhez, kötvényekhez stb. hasonlóan – forgalmazni lehet pl. a tőzsdéken. (Forgalomképesség szempontjából sokkal rugalmasabb lehetőségeket ad tulajdonosának, mint a betét.) A bank bocsátja ki mint igazolást egy kamatozó tartós letétről.
bruttó hazai termék (GDP) az anyagi és nem anyagi tevékenységek körében egy országban meghatározott időszak – általában 1 év – alatt létrehozott termékek és szolgáltatások összessége, amelyek a gazdaságban végső felhasználásra kerülnek mint beruházási vagy fogyasztási cikkek, vagy mint nem-anyagi szolgáltatások, azaz az éves hozzáadott érték összege. A bruttó jelző arra utal, hogy az amortizációt (értékcsökkenést) nem vonják le.
GDP-deflátor a pénzromlás kiszűrésére használt egyik statisztikai mutatószám (inflációs ráta). Kiszámítása: a bruttó hazai termék folyóáras értéke osztva a GDP bázisáron, nemzeti valutában számított értékével.
bruttó nemzeti termék (GNP) a GDP-től abban különbözik, hogy hozzászámítják az adott ország külföldi tőkebefektetéseiből származó jövedelmeit, levonják viszont az adott országban idegen tulajdonú tőkebefektetésekből keletkező jövedelmeket. (Ha egy országnak nincs külföldi tőkeérdekeltsége és területén nem működik külföldi tőke, a GDP és a GNP azonos lesz.) Az amortizációval csökkentve: nettó nemzeti termék.
CFA Afrikai Pénzügyi Közösség. Vö.: frankövezet
cserearány(mutató) (Terms of Trade) az export és az import árváltozásait hasonlítja össze; azt fejezi ki, hogyan változott egységnyi import megvásárlásához szükséges export árszínvonala. Ha a mutató értéke 1-nél nagyobb, akkor a kivitel árszínvonala a vizsgált időszakban gyorsabban emelkedett (lassabban csökkent), mint a behozatalé, ez pedig az aktívum irányába mozdítja el a kereskedelmi mérleget. A passzívum irányába hat viszont, ha a mutató értéke nem éri el az 1-et.
DAC (Development Assistance Committee) Fejlesztési Segélyezési Bizottság. Az OECD égisze alatt létrehozott egyik szakbizottság, melyben a résztvevők vállalták, hogy növelik a fejlődő országok gazdasági növekedésének meggyorsítására szolgáló pénzügyi támogatást. Tagjai: az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Svédország, Franciaország, Japán, Kanada, Hollandia, Belgium, Olaszország, az NSZK, Svájc, Ausztria, Ausztrália, Dánia, Finnország, Norvégia, Új-Zéland. Önálló tagként kapcsolódott be a szervezet tevékenységébe az EGK.
dealer a bankszakmában devizakereskedő, devizaügynök
devalváció hivatalos valutaleértékelés (hazai pénzben megdrágul a külföldi valuta). Javítja az export, rontja az import jövedelmezőségét (mivel ugyanannyi – mondjuk – USD-ért az exportőrök többet kapnak, az importőrök viszont többet fizetnek hazai pénzben). A valutaértékelés célja sok esetben egy ország fizetésimérleg-deficitjének korrigálása, hiszen (változatlan hazai árat átszámolva valutaárra) csökken az exportár, ezáltal – feltételezhetően – keresettebbek lesznek a termékek, vagyis emelkedhet az export, miközben az import drágul a hazai piacon. Ám e cél sokszor nem válik valóra, s a közvetlen hatás olyan, mintha cserearányromlás következett volna be. (Ugyanannyi exportot feltételezve kevesebb devizához jut az ország, avagy ugyanakkora importhoz több exportot kell kitermelni.)
deviza a nemzetközi elszámolásokban készpénzt helyettesítő fizetési eszközök gyűjtőneve. A deviza valamely külföldi valutában kitöltött fizetési ígéretet tartalmazó értékpapír; minden külföldi fizetési helyen, külföldi valutában kifizetendő fizetési utalvány; külföldön fizetendő követelés vagy tartozás.
devizaárfolyam elvileg azonos tartalmú a valutaárfolyammal, de a gyakorlatban általában annál magasabb. (A valutaárfolyam a készpénz nehézkesebb felhasználása, a hamisításokkal járó kockázat és a szállítási idő alatt adódó kamatveszteség miatt alacsonyabb.)
diszkontálás általános jelentése értékcsökkentés a névértékhez képest. Vö. leszámítolás.
Dow–Jones-index a New York-i Részvénytőzsdén (NYSE), a világ legnagyobb ilyen intézményén forgalmazott 30 amerikai nagyvállalat részvényárfolyama alapján számított egyik legfontosabb részvényindex
DRS (Debt Reporting System) a hitelt felvevő országok által szolgáltatott adatokra épülő Világbank-statisztika
Economist-árindex a londoni hetilap által USD-, GBP- és SDR-bázison számított nyersanyagárindex, 32 árucikk súlyozott átlaga. Az összevont indexen belül az élelmiszerek csoportja 48,9, az ipari nyersanyagoké 51,1%-os súllyal szerepel (1980 = 100).
ECU (European Currency Unit) európai valutaegység; az Európai Monetáris Rendszer által bevezetett közös – mesterséges – elszámolási egység. A tagállamok valutaárfolyamainak figyelembevételével valutakosár-számítással határozzák meg.
elszámolóiroda szigorú előírásoknak megfelelő tőzsdetagokból álló, a tőzsdétől független szervezet, amely a tőzsdei ügyletek nyilvántartását, lebonyolítását végzi. A tőzsdei ügyleteknél technikailag mindig az elszámoló iroda a másik fél (vételkor eladó, eladáskor vevő). Nem utolsósorban garantálja is a teljesítést, mivel a letét (l. ott) végső soron nála köt ki.
EMS (European Monetary System) vö.: Európai Monetáris Rendszer
europiac sajátságos pénzügyi piac, olyan valuta-, deviza-, hitel- stb. műveletekkel foglalkozik, amelyek devizakülföldiek között zajlanak. Pl. eurodollár-hitel esetén sem a hitelező, sem a hiteladós nem amerikai (legalábbis nem amerikai devizabelföldi).
Európai Monetária Rendszer az EGK vezette be 1979-től az árfolyam-stabilitás megteremtésére. Közös elszámolási egysége az ECU.
Federal Reserve System az Egyesült Államok sajátos jegybankrendszere: 12 Federal Reserve Bankból áll, amelyek őrzik a csatlakozó kereskedelmi bankok kötelező tartalékait. Nemzetközi pénzügyi műveleteket csak a New York-i FRB végezhet.
fedezeti ügylet az árváltozásokból eredő kockázat kivédésére irányuló tőzsdei művelet: határidős eladás és azonnali vétel vagy határidős vétel és azonnali eladás kombinációja. Azok kötik, akik az áruban érdekeltek. A fizikai piacon betöltött vagy betöltendő pozíciójukkal ellentétes határidős pozíciót létesítenek a tőzsdén. A határidő lejártakor a tőzsdei és a fizikai piaci művelet eredményét együttesen számba véve biztosíthatják a kalkulált árszintet.
finanszírozás pénzzel való ellátás; a gazdasági tevékenység/vállalkozás megvalósításához szükséges összeg rendelkezésre bocsátása. Saját és idegen forrásokból (utóbbi esetben tipikusan bankok közreműködésével) oldható meg. Aki a szükséges összeget felhasználásra átadta, kamatra vagy az üzleti eredményből való részesedésre jogosult.
fiskális politika költségvetési politika
fiskális kolonc a fiskális politika azon tulajdonsága, hogy növekvő nominális jövedelmek és progresszív adózás esetén automatikusan fékezi a gazdaság növekedését. Ha ugyanis a jövedelmek emelkednek, a jövedelemtulajdonosok magasabb adósávba kerülnek, s a költségvetés részesedése jövedelmeikből növekszik, a megmaradó összkereslet tehát kisebb lesz annál, mint amekkora a fiskális kolonc nélkül lenne. Az új közgazdaságtan képviselői (a Maynard Keynes tanításait követő amerikai közgazdasági iskola, amely a demokrata párti kormányzat alatt a 60-as években bontakozott ki) szerint a fiskális kolonc fékezi az erőteljes inflációt, hatása tehát a keletkező költségvetési többleten keresztül fellendülés idején pozitív. Ám stagnálás vagy visszaesés időszakában a fiskális kolonc miatt keletkező költségvetési többletjövedelmeket célszerű a magánszektorba visszajuttatni ösztönző adócsökkentés vagy megnövelt állami kiadások formájában.
fizetési mérleg egy ország valamennyi valutában és devizában teljesített fizetéseinek összesítése, a nemzetközi kapcsolatokból keletkező tényleges bevételek és kiadások mérlegszerű szembeállítása
frankövezet a II. világháború után létrehozott pénzügyi, gazdasági unió Franciaország és fekete-afrikai gyarmatai, ill. volt gyarmatai között a későbbi Francia Közösség keretében. Tagjai: Benin, Burkina Faso, Csád, Elefántcsontpart, Gabon, Kamerun, Comore-szigetek, Kongói Köztársaság, Közép-afrikai Köztársaság Mali, Niger, Szenegál Togo. A résztvevő országok valutájukat rögzített árfolyamon a francia frankhoz kötötték, devizatartalékaikat a Francia Bankban tartják, nemzetközi pénzügyi műveleteiket is e bankon keresztül, ill. a párizsi nemzetközi pénzpiacon végzik el. A tagországok valutái egymás között fix paritáson, korlátozások nélkül átválthatók. A tagországok azonos pénzügyi szabályokat alkalmaznak kívülálló államokkal szemben.
hitelfutamidő a hitel felvételétől az utolsó törlesztőrészletig és kamatfizetésig terjedő időszak. Magában foglal egy ún. türelmi időszakot is, amelyben a hitel már felvehető, de törlesztésre, kamatfizetésre még nem kerül sor.
hitelképesség az adósról a hitelezők körében kialakult megítélés, amelynek alapja az adós likviditásáról rendelkezésre álló információ, valamint a korábbi hitelek visszafizetéséről szerzett tapasztalat. Igen változó minősítés, mert a piaci helyzet, az adós piaci magatartása nagymértékben és gyorsan módosíthatja a fizetőképességet. A vállalatok hitelképességéről a bankok és a tőkés országokban erre specializálódott cégek felvilágosítást adnak.
hitelképesség-értékelés annak szakértői úton történő megállapítása, hogy egy adott vállalat által felvett kölcsön visszafizetésének mekkora az esélye. Ez az értékelés konkrétan is sokat számít egy vállalatnak, hiszen minél jobb eredményt kap, annál kedvezőbb feltétetekkel juthat pénzhez.
hitelpiac az a piac, ahol a gazdasági alanyok hiteligénye, azaz hitelkereslete és a hitelkínálat találkozik. A hitelpiacon megkülönböztetünk pénzpiacot és tőkepiacot.
IBRD (International Bank for Reconstruction and Development) Világbank (Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank)
IMF (International Monetary Fund) Nemzetközi Valuta Alap
infláció a pénz vásárlóerejének folyamatos csökkenése, amely az ország valutaárfolyamának esésével jár együtt
inflációs ráta statisztikailag számított százalékérték, amelyet az évi infláció mértékének meghatározására használnak. Számításának nincs nemzetközileg elfogadott egységes módszere. A bármilyen módon kiszámított inflációs rátát deflátorként használják, tehát a pénzromlás kiszűrésére alkalmazzák.
Institutional Investor hitelképességi rangsora a New York-i szaklap félévenként állít össze országkockázati rangsort (l. ott). Az átlagos hitelképességi pontszám 1986 márciusában érte el eddigi legmagasabb értékét (40,6 pont).
jegybank a bankrendszer központi bankja. Kétszintű bankrendszerben elkülönül a többi pénzintézettől. Funkciói: a bankjegykibocsátás kizárólagos joga, az állam bankári szerepének teljesítése, a bankrendszer irányítása, az árfolyam és az árfolyam-politika meghatározása, az anyagi és a devizatartalékok gyűjtése, őrzése és felhasználása, monetáris irányítás.
jelzálog (jelképes zálog) olyan vagyontárgy (többnyire ingatlan), amelynek elzálogosítása nem birtokba adással, hanem csak jelképesen, nyilvántartókönyvi bejegyzéssel történik
jelzáloghitel olyan – többnyire hosszú lejáratú – hitel, amelynek fedezete nyilvántartókönyvi bejegyzéssel elzálogosított ingatlan
kamat a pénz őrzéséért, ill. használatáért fizetett díj. Nagyságát az összeg százalékában (kamatláb) határozzák meg. „A pénz ára.”
koncentrált piac olyan speciális piac, ahol a kereslet és a kínálat koncentrált formában jelenik meg. Igen gyakran a koncentrált piacokon kialakult ár a világpiaci ár bázisát is képezi. Fajtái: nemzetközi vásárok és kiállítások, tőzsdék, aukciók, versenytárgyalások.
kontraktus (kötjegy) a tőzsde által kidolgozott típusszerződés. Az adásvétel tárgyául szolgáló tőzsdecikkre (áru, deviza, értékpapír stb.) vonatkozó változatlan feltételek (mennyiség, minőség, szállítási hely stb.) mellett gyakorlatilag csupán két változó – az ügylet megkötésekor megállapítandó – feltételt tartalmaz. Tőzsdei ügylet megkötésekor tehát csak az árban és a határidőben kell megállapodni.
konvertibilitás valuták és devizák szabad átválthatósága más valutákra és devizákra
konzorciális kölcsön (szindikált kölcsön) több pénzintézet együttes hitelnyújtása. Az alkalmi társulást általában akkor szervezik, ha az abban forgó kölcsön nagy összegű s a kockázatot meg kívánják osztani.
kötvény hitelezői jogokat megtestesítő értékpapír
középárfolyam a valuták, ill. a devizák vételi és eladási árfolyamának számtani középarányosa
különleges lehívási jogok Special Drawing Righis (SDR) a Nemzetközi Valuta Alap elszámolási, hitel- és tartalékeszköze (I. táblázat)
Az SDR-kosár 1987. aug. 31-én:
Valutanem
Részesedése a kosárban
Árfolyama USD-ben
Súlyának megfelelő USD-értéke
DEM
0,5270
1,81060
0,291064
FRF
1,0200
6,05100
0,235659
JPY
33,4000
141,74000
0,235659
GBP
0,0893
1,63310*
0,145836
USD
0,4520
1,00000
0,452000
Az SDR értéke
 
 
1,29313
* Közvetlen jegyzés. (1 USD értéke az adott időpontban 0,77332 SDR.)
 
kupon (szelvény) a részvényekre az osztalékot, valamint a fix kamatozású értékpapírok kamatait rendszerint kuponok ellenében fizetik ki. Az értékpapírokhoz a kuponokat egy ívben csatolják, a kuponok meg vannak számozva, s a számozás sorrendjében kell azokat a kifizetésre feljogosított helyre eljuttatni. A kupon átvitt értelemben az értékpapír kamatát is jelenti.
leszámítolás (diszkontálás) valamilyen követelés, ill. követelést megtestesítő értékpapír (pl. váltó) megvásárlása az esedékességig járó kamat összegének levonásával
letét a tőzsdei kereskedelem egyik legjellemzőbb vonása, hogy az üzletek viszonylag kis összegű letétek ellenében kezdeményezhetők. A letét (margin) tulajdonképpen óvadék, amelyet a tőzsdeügynöknél kell elhelyezni. Ez egyrészt tanúsítja az ügyfél szándékának komolyságát, másrészt biztosíték az esetleges veszteségekre. (Az ügynök egyébként azonnal továbbutalja az elszámoló irodának.) A kezdő vagy első letét a kontraktus teljes értékének 5–20%-a. Ha az ügynöknél az ügyfélszámlán a megkívánt fedezeti hányadban csökkenés áll be a tőzsdei árváltozások miatt, további – kiegészítő – letétet kell befizetni.
LIBOR (London Interbank Offered Rate) a Londonban működő bankok egymásnak nyújtott kölcsöneinek kamatlába. Nemzetközi hitelügyletekben sok esetben a LIBOR-hoz képest határozzák meg a kamatfelárat.
likviditás készfizető képesség
lombard hitel kézizáloghitel – olyan hitel, amelynél a hitel fedezete valamilyen forgalomképes ingó dolog (áru, aranyérme, értékpapír, áruokmány stb.), amelyre a hitelező zálogjoggal rendelkezik
monetáris politika a forgalomban levő pénzmennyiség, a pénzforgalom szabályozása (az azzal kapcsolatos elvek, intézkedések és döntések)
moratórium fizetési haladék; a nemzetközi pénzügyi gyakorlatban akkor beszélünk moratóriumról, amikor az adós állam fizetésképtelenség miatt felfüggeszti külföldi tartozásai törlesztését és a kamatok fizetését
Moody-index az Egyesült Államokban számított nyersanyagárindex a fontos árucikkekre (dollárbázison), részben tőzsdei jegyzések alapján. Célja, hogy az amerikai piacokon történő árváltozásokat regisztrálja. A következő 15 árucikk alapján számolják: búza, gyapot, sertés, acélhulladék, cukor, gyapjú, réz, nyersbőr, kukorica, kaucsuk, nyersselyem, kávé, ólom, ezüst, kakaóbab. Bázisa: 1931. dec. 31. = 100.
negatív kamat akkor fordul elő, amikor az infláció mértéke nagyobb, mint a nominális kamat szintje, s a kölcsöntőke nyújtója így nem jut reális kamatjövedelemhez, pontosabban annak értékállandósága nincs meg. A hitelfelvevők számára a negatív kamat előnyös, hiszen így az adósságuk értéke csökken. Speciális esetekben találkozunk negatív kamattal akkor is, amikor a bank a betétestől díjat kér a pénz elhelyezéséért (pl. a svájci bankoknál előfordul ilyen eset).
nemzetközi likviditás nemzetközi fizetőképesség, egy ország központi jegybankjának képessége a nemzetközi fizetési mérleg deficitjének finanszírozására. Szűken értelmezve: a nemzetközi fizetésekhez a központi jegybanknál rendelkezésre álló és korlátlanul felhasználható fizetési eszközök (monetáris tartalékok) összege (monetáris arany, konvertibilis valuta, ill. deviza, amelyhez széles értelemben hozzátartoznak az igénybe vehető nemzetközi hitelek is, az SDR, készenléti hitelek). A monetáris tartalékokat a legfontosabb nemzetközi fizetési kötelezettségekkel vetik egybe.
nemzetközi pénzügyi mérlegek olyan kimutatások, amelyek valamely ország nemzetközi gazdasági és pénzügyi kapcsolatainak jellemző oldalait tüntetik fel. A nemzetközi pénzügyi mérlegek elemzésével képet kapunk egy ország nemzetközi elszámolásainak összetételéről, a tartozások és követelések nagyságáról és szerkezetéről, a tartalékok nagyságáról és összetételéről. Fő típusai: nemzetközi kereskedelmi mérleg, nemzetközi elszámolási mérleg, tőke- vagy hitelmozgási mérleg, hitelállományi vagy vagyonmérleg, nemzetközi fizetési mérleg.
Nemzetközi Valuta Alap vö.: IMF
névérték (pari) a pénzen, értékpapíron feltüntetett hivatalos érték
nominális kamat a ténylegesen kikötött kamat
nyíltpiaci műveletek a jegybank pénzügyi politikájának fontos része. Ha a bank korlátozni akarja a pénzkínálatot, a pénzpiacon váltókat és állampapírokat ad el (ennek hatására ezek ára csökken, a kamatláb viszont növekszik). Ha a pénzhiányt akarja enyhíteni, a pénzpiacon váltókat és állampapírokat, ill. kötvényeket vásárol (minek következtében ezek árfolyama nő, a kamatláb pedig csökken). A tőkepiacon való fellépés a kamatlábszínvonalat, a devizapiacon való közbelépés pedig a valutaárfolyam stabilitását célozza.
OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. A fejlett tőkés országok többségét tömöríti, 1961-ben kezdte meg működését: székhelye Párizs. Jelenleg 25 tagja van, és 27 bizottság dolgozik égisze alatt. Ezek egyike a DAC.
Off-shore pénzintézet olyan bank, amely székhelyén területenkívüliséget élvez, azaz ügyleteit nem szabályozza a fogadó ország jogrendje, nem integrálódik tehát a belső pénz- és hitelforgalmi rendszerbe
opció a gazdasági életben választási jogosultság a teljesítés és nem-teljesítés, a vétel és a vételtől való tartózkodás stb. között
opciós kontraktus tőzsdei díjügylet. Díj ( prémium) lefizetése ellenében jogot ad arra, hogy ma meghatározott áron egy későbbi (meghatározott) időpontig dönthessenek a vételi vagy eladási opció érvényesítéséről (azaz a vonatkozó határidős – futures – kontraktusról). Az ügylettel kapcsolatos maximális veszteség a díj összege.
országkockázat (country risk) annak kockázata, hogy valamely ország legtöbb vagy valamennyi szerve (a kormányt is beleértve) valamely közös ok következtében nem képes vagy nem akar nemzetközi fizetési kötelezettségeinek eleget tenni
over-the-counter piac nem tőzsdei piac. Értékpapírok vonatkozásában magában foglalja mindazon értékpapírok forgalmát, melyeket a tőzsdéken nem jegyeznek, valamint a jegyzett papírok tőzsdén kívüli adásvételét.
pari egy értékpapír vagy részvény névértéke
paritás elméleti egyenérték, egyenlőségi viszony; valutaparitás az a mennyiségi viszony, amely kifejezi, hogy egységnyi valuta (pénz) mennyi más országbeli valutával egyenlő
passzív pénzpiaci (bankári) ügylet amikor a bank begyűjti azt az eszközmennyiséget, amely számára rentábilis kihelyezést tesz lehetővé. A művelet eredményeként a bank passzíváinak értéke nő.
pénzmennyiség M1 – az érméket, a bankjegyeket, valamint a látra szóló betéteket foglalja magában. M2-az M1-en túl tartalmazza a kamatozó tartós letéteket is. M3-az M2-t az ún. kvázipénzekkel egészíti ki (likvid, könnyen mobilizálható vagyonnal, pl. kormányzati kötvényekkel).
portfolió azon különfajta értékpapírok állománya, amelyeket egy befektető egy adott időpontban birtokol
prime rate a kereskedelmi bankok által a legnagyobb és leghitelképesebb ügyfeleknek felszámított rövid lejáratú hitelkamat. A nemzetközi hitelek egy része is ezen alapul. Az amerikai prime rate döntő hatással van a nemzetközi pénzpiaci, ill. eurodeviza-piaci feltételekre is. Lényegében az USD mindenkori kamatirányzatainak legáltalánosabb irányszáma.
reálkamat a kamatnak az a fajtája, amelyet a nominális kamatból vezetnek le az infláció különböző módszerrel való beszámítása révén. Kiszámításának célja annak megállapítása, hogy a különböző hitelműveletek milyen gazdaságosak, ill. jövedelmezőek. A reálkamat színvonala visszahat a pénzügyi likviditásra, a hitelek keresletére és kínálatára.
rediszkontláb a viszontleszámítoláskor alkalmazott kamatláb, a jegybank kamatpolitikájának fontos eszköze
részvény olyan értékpapír, amely tulajdonosát valamely vállalkozás résztulajdonosává teszi s esetenként osztalékra jogosítja
részvényhozam az osztalék és a részvényárfolyam arányszáma; eltér az ár–nyereség rátától, hiszen pl. ugyanakkora adózott nyereségből különböző nagyságú osztalék kifizetését határozhatja el a részvényesek közgyűlése
részvényindexek az egyes pénzügyi központok részvénytőzsdei árfolyamának követésére kialakult indexek, amelyek az üzleti körök véleménye szerint az adott piac mozgását megbízhatóan tükrözik. A New York-i részvénytőzsde változásairól így a Dow-Jones- és a Standard & Poor-index tájékoztat, Hongkongban a Hang Seng-index a mérvadó, a párizsi tőzsdét az INSEE-index, míg a londonit a Financial Times indexe jellemzi a legjobban.
Reuter-index a következő 17 árucikk súlyozott mértani átlaga, a nemzetközi kereskedelemben betöltött fontosságuk szerint: búza, gyapot, kávé, gyapjú, réz, cukor, kaucsuk, kukorica, rizs, marhahús, szójabab, kakaóbab, ón, mogyoró, kopra, horgany, ólom. Bázisa: 1931. szept. 18. = 100
SDR vö.: különleges lehívási jogok
semleges pénzpiaci (bankári) művelet a bankszféra olyan tevékenysége, melynek során nem változik a bank kölcsöntőke-állománya. A bank ilyen esetben általában közvetítőként jár el, és ezért általában jutalékot szed.
Standard & Poor-Index az egyik legismertebb amerikai részvénypiaci index, amely a részvények árfolyamának napi változását méri. Kiadója, a Standard & Poor Corp., az egyik legnagyobb, az értékpapírok piacának elemzésével foglalkozó amerikai vállalat. A cég 137 különböző tartalmú indexet számít a részvénypiacokról.
transzferábilis rubel a KGST-országok közös elszámolási egysége
váltó szigorú alakisághoz kötött, fizetési ígéretet hordozó, forgatható értékpapír
valuta egy ország törvényes fizetési eszköze (nemzeti valutára szóló bankjegye, érméje) más ország fizetési forgalmában. Tehát: a külföldi pénz.
vásárlóerő egységnyi pénz vásárlóértéke. A fogyasztói árak 1987-es indexét pl. 1986-hoz képest úgy kell kiszámítani, hogy az 1986-os árindexet elosztjuk az 1987-es árindex 100-ad részével. A vásárlóerő-index ebből következően mindig ellentétesen mozog az árindexhez képest. magyarán: ha az árak nőnek, csökken a vásárlóerő, és fordítva.
vásárlóerő-paritás a valutaárfolyamokkal összefüggő elmélet, ill. számítási módszer. Eszerint a valutaárfolyamok két ország fogyasztói árszínvonalainak kifejezői, meghatározásuk pedig a két ország fogyasztói árindexének összevetésével végezhető el.
vételi árajánlat az az ár, amelyet a vevő hajlandó lenne megfizetni. Banktechnikailag: az az árfolyam, amelyen a bank a valutát (devizát) megveszi. A vételi árfolyam mindig alacsonyabb az eladási árfolyamnál. Tőzsdetechnikailag: az az ár, amelyen az adott tőzsdecikket megvennék = pénzárfolyam (angolul bid).
Világbank vö.: IBRD
Világbank-árindex a következő 33 árucikk alapján (infláció kiszűrésével) számított nyersanyagár-index: élelmiszerek-gabonafélék (rizs, gabonacirok, kukorica, búza), növényi zsírok és olajok (pálmaolaj, kókuszolaj, szójabab, szójadara, kopra, földimogyoró-olaj, földimogyoró-dara), egyéb (marhahús, cukor, banán, narancs), italfélék (kakaó, kávé, tea); mezőgazdasági eredetű ipari nyersanyagok (gyapot, juta, kaucsuk, dohány, rönkfa); fémek és ásványok (réz, ón, nikkel, ólom, horgany, bauxit, alumínium, vasérc, mangánérc, nyersfoszfát)
viszontleszámítolási kamatláb vö.: rediszkontláb

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem