Hulladékok

Teljes szövegű keresés

Hulladékok
Az ember mindennapi élete, gazdasági tevékenysége együtt jár a különböző jellegű háztartási és ipari hulladékok termelésével. Ezek mennyisége világszerte folyamatosan és igen nagy ütemben növekszik. A növekedés üteme lényegesen nagyobb, mint amit a népesség számára növekedése és a műszaki fejlődés indokolna. Ez arra a helytelen szemléletre vezethető vissza, amely nem számolt a rohamosan növekvő hulladéktömeg környezetre ártalmas következményeivel, s nem vette figyelembe a veszendőbe ment értékes anyagok gazdasági következményeit.
Az ipar fejlődésével párhuzamosan egyre több veszélyforrást jelentő melléktermék, hulladék keletkezik. Főként a vegyipari termelés következtében nőtt meg a szokásos kommunális hulladéktól eltérő fizikal és kémiai tulajdonságú, azokkal együtt nem kezelhető, a környezetre ártalmas, sokszor mérgező, tűz- és robbanásveszélyes hulladék mennyisége.
Veszélyes mindaz a hulladék, amelynek bármely bomlásterméke az emberi életre, egészségre, ill. az élővilágra közvetlenül vagy közvetve, azonnal vagy késleltetetten károsító hatást fejthet ki (mérgezhet vagy fertőzhet).
A hulladékok keletkezési helyét tekintve két nagy csoportot különböztetünk meg. Ipari hulladék az ipari üzemekben a termelési folyamatokból származó, külön kezelést igénylő, gyakran mérgező, tűz- vagy robbanásveszélyes hulladék. Települési hulladék az ember életfolyamatai, fogyasztási tevékenysége során keletkező szilárd (szemét) és folyékony hulladék (ürülék, szennyvíz).
A hulladékprobléma ideális megoldása az lenne, ha a termelésben és a fogyasztásban keletkező hulladékok lebontását, ill. feldolgozását a társadalom maradéktalanul megoldaná. Ez nehezen képzelhető el, ezért a termelésben kevés hulladékkal járó, ún. környezetbarát technológiák alkalmazására kell törekedni. Amíg ez nem lehetséges, addig gondoskodni kell a képződött hulladékok ártalmatlanításáról. Hulladékártalmatlanítás az a műveletsor, amely megakadályozza a hulladék környezetszennyező anyaggá válását.
Egyes hulladékoknál ez megvalósítható úgy, hogy a bennük levő anyagokat a természeti folyamatokat nem akadályozó anyaggá alakítjuk (pl. szervesanyag-tartalmú hulladékok elégetése vagy baktériumok közreműködésével való átalakítása). A szervetlen hulladékanyagok elbontással, kémiai átalakítással teljes biztonsággal nem ártalmatlaníthatók. Ezért ezek egyetlen reális ártalmatlanítási módja a víztől, széltől és a táplálékláncban szerepet játszó növényektől elzártan való tárolása.
A Közös Piac országaiban évente kb. 2 milliárd tonna különböző típusú hulladék keletkezik. Ezekből mintegy 150–160 millió tonna az ipari hulladék, ebből viszont 20–30 millió tonna a mérgező. ill. veszélyes hulladék. A közös piaci országokban keletkező összes hulladék 70%-át lerakóhelyeken, tárolókban helyezik el, és így nem hasznosíthatók. (A hulladékhasznosítás a hulladék közvetlenül, válogatással vagy egyéb fizikai-kémiai-biológiai – módszerek alkalmazásával való feldolgozás után nyersanyagként, ill. segédanyagként való újbóli felhasználását jelenti.)
Magyarországon évente mintegy 14 millió tonna kommunális hulladék (háztartási, piaci) és 200 millió tonna termelési hulladék keletkezik. A kommunális hulladék 40%-át gyűjtik össze, a többi ellenőrizhetetlen módon jut vissza a természetbe.
A hazai ipar nyersanyagigénye 25%-kal magasabb, mint a fejlett országokban, így jelentős az anyagpazarlás, és a fajlagos hulladékmennyiség is nagyobb. A hulladékszegény technológiák bevezetése drága, viszont 1% hulladékcsökkenés 3,5 milliárd Ft megtakarítást jelent. Az évente keletkező mintegy 800000 tonna vegyi hulladék 40–50%-a gazdaságosan feldolgozható lenne. A hazai ipari hulladékból mintegy 6 millió tonna veszélyes, és a veszélyes hulladék 85%-ával a vállalatok nem tudnak megbírkózni. Külön gond, hogy nincs megoldva a radioaktív hulladékoknak a társadalom által is elfogadott elhelyezése. Az ipari hulladékok körüli tisztánlátást zavarják az adatszolgáltatás hiányosságai. A hivatalos statisztikai adatok (és ezek szerepelnek a nemzetközi statisztikai összehasonlításokban is) a vállalatok önbevallásán alapulnak, és ezek sokszor igen nagy mértékben eltérnek a reálisabbnak tekinthető szakértői becslésektől. Egyelőre nem megoldott a figyelő és ellenőrző rendszer kiépítése sem.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem