Földünk állapotának változása

Teljes szövegű keresés

Földünk állapotának változása
Állapotjellemző
Állapotjellemző alakulása
Erdőtakaró
A trópusi erdők évente 11 millió hektárral csökkennek; az ipari országokban a levegőszennyezés és a savas esők következtében 31 millió hektár erdő károsodott.
Felszíni talajréteg a termőföldeken
Becslések szerint évente 26 milliárd tonnával több termőréteg vész el, mint amennyi keletkezik.
Sivatagos területek
Évente mintegy 6 millió hektárnyi új sivatag keletkezik a helytelen talajgazdálkodás következtében.
Tavak
Az északi ipari területeken tavak ezrei biológiai szempontból halottak, többezernyi pedig haldoklik.
Ivóvíz
Afrika, Kína, India és Észak-Amerika egyes részein a felszín alatti vízkészletek felhasználása nagyobb, mint amilyen mértékben a vízadó rétegek pótlódnak.
Fajok változatossága
A növény- és állatfajok közül évente együttesen több ezer pusztul ki; a következő 20 év alatt eltűnhet az összes fajok egyötöde.
Felszín alatti vízkészletek minősége
Mintegy 50-féle biocid (kártevők ellen alkalmazott kémiai vegyületek) szennyezi a felszín alatti vízkészletet az Egyesült Államok 32 államában. Ugyanitt 2500 veszélyeshulladék-lerakóhelyet kell megtisztítani: világszerte ismeretlen a mérgező szennyeződés mértéke.
Éghajlat
A becslések szerint 2050-ig 1,5–4,5 °C-kal emelkedik a Föld átlaghőmérséklete.
Tengerszint
2100-ig a tengerszint emelkedésének becsült mértéke 1,4–2,2 méter.
Ózonréteg a felső légkörben
Az Antarktisz feletti ózonrétegben az „ózonlyuk” minden tavasszal növekszik: ez arra utal, hogy fokozatos globális ózoncsökkenés kezdődhet.
 
Megjegyzések
1. A csökkenő erdőtakaró és a növekvő földművelés egyik következménye a felgyorsult talajerózió. Hosszú földtörténeti időkön át a talajképződés meghaladta az eróziót, és ez gazdag felszíni termő talajréteg kialakulásához vezetett. A Föld felszínének túlnyomó részén ez a réteg 15–25 cm vastag. Az erdőirtás, a mezők teljes lelegeltetése és az erodálható földek művelése megfordította ezt az irányzatot, és az életfenntartó réteg fokozatos csökkenéséhez vezetett. Ha az erózió tovább folytatódik, a föld fokozatosan elveszti termőképességét.
2. A talaj és a víz szennyeződésének mértékét nagyon nehéz megállapítani. Évente több százmillió tonna vegyi anyagot állítanak elő, és ezek közül mintegy 70000-féle mindennap használatban van. Hollétüket, az emberekre és a környezetre gyakorolt hatásukat lehetetlen figyelemmel kísérni és ellenőrizni. Sok vegyi termék mérgező az emberre, ugyanakkor emberek milliói vannak kitéve hatásuknak a mezőgazdaságban használt biocidek és a veszélyes hulladékok révén. A Föld lakóinak egészsége nem választható el bolygónk egészségétől.
Brazíliában, ahol a déli partsáv mentén a veszélyes hulladék koncentrációja már elérte az életveszélyes mértéket, a Cubatao nevű iparvárost a „Halál völgyének” nevezik. Kelet-Európa egyik legszennyezettebb régiójában, Lengyelországban, ahol a kémiai szennyeződés miatt a talaj egynegyede alkalmatlan élelmiszer-termelésre, és a víznek csak 1%-a iható, a 40–60 éves férfiak várható élettartama az 1952. évi szintre esett vissza. Az ország 40 millió lakosából 30 millió esetében várható, hogy legalább 1 környezet által okozott betegsége (légzőszervi, rák, bőrbetegségek, központi idegrendszer zavarai) lesz. Az NDK-ban és Csehszlovákiában hasonló a helyzet. Csehszlovákia erősen iparosodott északi részén a bőrbetegségek, a gyomorrák és az elmebaj legalább kétszerese az ország más részeiben észlelteknek. A várható élettartam pedig 10 évvel rövidebb, mint másutt az országban.
3. Az Antarktiszon – a szeptember–októberi tavaszi hónapokban – az ózonpajzs újabb drámai csökkenését észlelték. A szakértők megbeszéléseket folytattak a leginkább érintett országok – Argentína és Chile-kormányaival – az ultraibolya sugárzás növekedésének hatásairól. A megfigyelőállomások másutt is az ózonréteg 9%-ig terjedő elvékonyodását jelezték. A szén-dioxid mennyisége pontosabban mérhető, és a mérések azt mutatják, hogy 1958 óta a szén-dioxid légköri koncentrációja minden évben nő. Ez a Föld felmelegedését a vártnál is inkább meggyorsíthatja.
4. Az erdők eltűnésével, a talajerózióval, a tavak és a talaj savanyosodásával és szennyeződésével sok növény- és állatfaj tűnik el. A földi élet változatosságának csökkenése előre nem látható következményekkel jár. Egy dolog biztos: a prioritások gyökeres újrarendezése nélkül unokáink egészségtelenebb, biológiailag elszegényedett bolygót fognak örökölni, olyat, amelyikből mind az esztétikum, mind a gazdasági lehetőségek hiányozni fognak.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem