Gazdasági miniszótár

Teljes szövegű keresés

Gazdasági miniszótár
arbitrázs: azonos áruknál a különböző piacokon érvényes eltérő árak, azonos valutáknál a különböző központokban eltérő árfolyamok egy időben fennálló különbségét kihasználó, spekulációs célzatú művelet.
azonnali ügylet (másképpen készpénz-ügylet): áru esetében azonnal, készpénzben kell fizetni. Valuta esetében a kötést követő második munkanapon kell az ellenértéket kiegyenlíteni.
árfolyam: a valuták ára más valutákban kifejezve.
árutőzsde: különböző tömegáruk, mezőgazdasági cikkek, nyersanyagok, fémek piaca.
deviza: mindenféle olyan külföldi követelés, amely behajtható, legyen az valuta, bankszámla, csekk.
EMS: nyugat-európai pénzügyi rendszer, a közös piaci országok 1979-ben létrehozott valutaközössége, amelyben a tagországok kötelezték magukat, hogy valutájuk jegyzését a többiekéhez viszonyítva bizonyos sávon belül tartják.
értékpapír: vagyonjogot, követelést megtestesítő, forgatható papírdarab; részvény vagy kötvény.
értéktőzsde: az a piac, ahol értékpapírokat adnak-vesznek.
fedezeti ügylet: egy határidős eladás és egy határidős vétel, ill. egy azonnali eladás és egy határidős vétel egyidejű lebonyolítása.
határidős szerződés: valamely áru vagy valuta meghatározott, későbbi időben való szállítására vonatkozó kötelezettség.
intervenció: valutapiaci beavatkozás. Általában a jegybankok végzik, mesterségesen csökkentik vagy növelik saját valutájuk árfolyamát. Ha túl magas, akkor piacra dobnak belőle, ha túl alacsony, felvásárolnak.
kamat: a bankbetétek, ill. kötvények éves hozama. Lehet rögzített és változó.
konvertibilitás: korlátlan átválthatóság. Régen aranyra, ma mindenféle valutára, főképp a dollárra.
kötvény: olyan értékpapír, amelynek kibocsátója kötelezi magát, hogy a feltüntetett időpontban az adott összeget kamatostul visszafizeti. A hitel egyik fajtája.
középárfolyam. A valuták vételi és eladási árfolyamának átlaga.
kulcsvaluta vagy világvaluta: a világ összes valutái közül kiemelkedő pénznem, amely nemzetközi szinten ellátja a pénz összes funkcióját.
lebegő árfolyam: olyan jegyzések, amelyeknek lefelé vagy felfelé irányuló mozgása elé nem gördítenek hivatalos akadályt.
likviditás: tőkebőség, pénzbőség.
Nemzetközi Valuta Alap: nemzetközi pénzintézet, amelyet 1944-ben Bretton Woods-ban (USA) hoztak létre abból a célból, hogy a fizetésimérleg-nehézségekkel küszködő tagországokat kisegítse. Működéséről lásd külön írásunkat.
opció: az árutőzsdén és a valutapiacon az opció tulajdonosa eldöntheti, hogy az előre megbeszélt időpontban és az előre megállapított áron elad-e vagy vásárol-e egy bizonyos terméket vagy valutát. Értéktőzsdén a tulajdonos eldöntheti, hogy kötvényét az adott időpontban részvénnyé váltsa-e.
részvény: olyan értékpapír, amely igazolja, hogy tulajdonosa a részvény értéke erejéig birtokolja a céget, s annak profitjából, osztalék formájában részesedhet.
SDR: mesterséges valuta („papírarany”), a Nemzetközi Valuta Alap pénze. Mindenkori értékét 5 vezető tőkés ország valutájának súlyozott árfolyamából határozzák meg.
tőzsde: 1. Intézmény, különlegesen megszervezett piac, ahol meghatározott helyen, napon és feltételekkel lehet üzletet kötni. 2. Az épület, ahol a fentiek zajlanak.
valuta: 1. Valamely ország törvényes fizetési eszköze, ill. annak egysége. 2. Idegen, külföldi országok törvényes fizetési eszközei. Bár nem fedi pontosan a deviza szinonimájaként is szokták alkalmazni.
valutakosár: olyan képzeletbeli kosár, amelyhez viszonyítják egy valuta árfolyamát. Ez azt jelenti, hogy az illető valuta jegyzését az ebben a kosárban szereplő valuták árfolyamának súlyozott átlagában fejezik ki.
valutapiac: a valuták átváltásának színhelye.
valutakígyó: több valuta árfolyama közösen lebeg más valutákhoz viszonyítva.
Világbank: nemzetközi pénzintézet, amelyet 1944-ben Bretton Woods-ban hoztak létre abból a célból, hogy hitelekkel és tőkével segítse elsősorban a fejlődő országok gazdaságának talpra állítását. Működéséről lásd külön írásunkat.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem