Európai Közösségek

Teljes szövegű keresés

Európai Közösségek
(European Communities, EC)
Székhely. Brüsszel (Belgium)
A Tanács főtitkára: Niels Ersbųll (Dánia)
Az Európai Közösségek az ún. Kis-Európát alkotó 6 nyugat-európai tőkés ország – Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, a Német Szövetségi Köztársaság és Olaszország – integrációs törekvéseinek eredményei. A közösségek közül a legrégibb az 1951-ben alapított Európai Szén- és Acélközösség (European Coal and Steel Community, ECSC), köznapi elnevezéssel Montánunió. A másik közösség, az Európai Gazdasági Közösség (European Economic Community, EEC), köznapi elnevezéssel Közös Piac és az Európai Atomenergia Közösség (European Atomic Energy Community, EURATOM) egy időben, 1957-ben jött létre. A negyedik integrációs szervezet lett volna az Európai Védelmi Közösség, ez azonban a francia nemzetgyűlés elutasító szavazata miatt 1954-ben lekerült a napirendről. Helyette a nyugati tőkés országok 1955-ben a Nyugat-európai Uniót (Western European Union, WEU) hozták létre az 1948-ban kötött brüsszeli szerződés tagjainak (Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, és Nagy-Britannia) a Német Szövetségi köztársasággal és Olaszországgal való kiegészítése útján.
Az Európai Közösségeknek 1961 óta közös szerveik vannak, nevezetesen az Európai Parlament, a Bizottság, a Tanács és a Bíróság. A tulajdonképpeni ügyintéző szerv a Bizottság, míg a döntési jog a miniszteri szintű Tanácsé. A tanácsadói szerepet a Gazdasági és Szociális Bizottság tölti be, melynek tagjai a gazdasági és társadalmi élet különböző képviselőiből (mezőgazdasági termelők, gyárosok, szakszervezeti képviselők, munkások) tevődnek össze. A közösségnek külön bankjuk is van, az Európai Beruházási Bank (European Investment Bank).
Az Európai Közösségek taglétszáma az idő folyamán jelentősen kibővült. Dánia, Írország és Nagy-Britannia 1973-ban, Görögország 1981-ben, Spanyolország és Portugália 1986-ban lett tag.
A 3 szervezet közül a Montánunió a szén- és acélpiac egyesítését, a Közös Piac a tagállamok közötti gazdasági és vámunió kiépítését, továbbá a politikai együttműködés teljessé tételét, az EURATOM pedig a tagállamok közös, békés rendeltetésű atomenergia-iparának kialakítását és fejlesztését tűzte ki célul.
A 3 szervezet közül jelentőségében messze kiemelkedik a Közös Piac, amely 3 évtizedes működése során a világ úgy szólván valamennyi gazdasági övezetével intézményes együttműködést alakított ki. A szervezet a legtöbb kézzelfogható eredményt a tagállamok kereskedelmi és agrárpolitikájának összehangolása, a versenyfeltételek egységes jogi szabályozása, a szabad munkaerő-vándorlás biztosítása és az adózás egységesítése terén érte el. 1968. Július 1-jén a belső vámok eltörlésével és az egységes külső vámtarifa bevezetésével életbe lépett a tagállamok vámuniója, 1979-ben pedig a megfelelő határok közé szorított árfolyamokra épülő közös valutaövezet.
A mintegy 12 000 tisztviselőt foglalkoztató Európai Közösségek intézményei közül Brüsszelben található a Bizottság, a Tanács, a Gazdasági és Szociális Bizottság és az EURATOM, míg a Montánunió, az Európai Parlament, a Bíróság és a Beruházási Bank székhelye Luxemburg.
Központi postacím: Rue de la Loi 200, Bruxelles, B-1049

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem