Amerikai Államok Szervezete

Teljes szövegű keresés

Amerikai Államok Szervezete
(Organization of American States, OAS)
Székhely: Washington (USA)
Főtitkár: Joćo Clemente Baena Soares (Brazília)
Alapításának ideje 1890. A szervezet eredetileg Amerikai Köztársaságok Nemzetközi Uniója (International Union of American Republics) néven működött.
Célja az 1970. Évi alapokmány-módosítás szerint a kontinens békéjének és biztonságának megszilárdítása, a tagok között felmerülő viszályok békés rendezése, közös fellépés a bármelyiküket ért agresszió esetén, továbbá a tagok gazdasági, szociális és kulturális fejlődésének előmozdítása.
Az OAS legfőbb irányító szerve az évenként összeülő Amerika-közti Konferencia. 1967 óta Közgyűlés, amelyben valamennyi tagállamnak egy szavazata van. A közgyűlések közötti időszakokban a Külügyminiszterek Tanácskozó Ülése, ill. a nagyköveti szinten működő Állandó Tanács látja el az irányítást feladatát. A munka folyamatosságát a Pánamerikai Unió néven szereplő Titkárság biztosítja.
Az OAS 32 tagállamából az Egyesült Államokon kívül valamennyi fejlődő ország (Kanada) csak megfigyelőként vesz részt).
A latin-amerikai országok között a 60-as években számos szubregionális szervezet is alakult. Így a Közép-amerikai Gazdasági Integrációra Vonatkozó Általános Szerződés (General Treaty of Central American Economic Integration), a Latin-amerikai Szabadkereskedelmi Társulás (Latin-American Free Trade Association, LAFTA), a Karib-tenger volt angol gyarmataiból a Karibi Szabadkereskedelmi Társulás (Caribbean Free Trade Association, CARIFTA), az Andok térségébe tartozó államok részvételével pedig a Cartagenai Egyezmény Bizottsága (Commission of the Cartagena Agreement). A LAFTA-t 1960-ban a Latin-amerikai Integrációs Társulás (Latin-American Integration Association, LAIA) váltotta fel.
Postacím: Pan American Union Building, 17 St and Constitution Ave NW. Washington DC 20006.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem