A Titkárság

Teljes szövegű keresés

A Titkárság
A Titkárság mint az Egyesült Nemzetek hatodik főszerve az adminisztratív apparátust foglalja magában, mely a többi főszerv kiszolgálását végzi.
A Titkárság élén a főtitkár áll, akit a Biztonsági Tanács javaslatára a Közgyűlés nevez ki. Az Alapokmány nem szól a főtitkár hivatali idejéről, de 1946-ban a Közgyűlés úgy határozott, hogy ezt 5 évben szabja meg, további 5 évre szóló újraválasztási lehetőséggel.
A titkársági apparátus zöme az ENSZ New York-i központjában dolgozik. A Titkárság részei ezenkívül még az Egyesült Nemzetek Hivatala Genfben, az Egyesült Nemzetek Hivatala Bécsben, a Nemzetközi Bíróság Hivatala Hágában, továbbá a Bangkokban, Santiago de Chilében, Addisz Abebában és Bagdadban működő regionális hivatalok.
A titkárság alkalmazottainak száma: 12 000.
A jelenlegi főtitkár elődei: 1946-tól 1953-ig Trygve Lie (Norvégia); 1953-tól 1961-ig Dag Hammarskjöld (Svédország); 1961-től 1971-ig U Thant (Burma), 1972-től 1981-ig pedig Kurt Waldheim (Ausztria).
A San Francisco-i konferencián történt megállapodás alapján az ENSZ-nek 5 hivatalos nyelve van: az angol, a francia, a kínai, az orosz és a spanyol. A 70-es évektől kezdve a Közgyűlés, valamint a Gazdasági és Szociális Tanács ülésszakain és több szakosított intézmény konferenciáin az arab nyelv is polgárjogot nyert. Ugyanakkor minden ENSZ-szervezetnél meghatározott munkanyelvek vannak érvényben az adminisztrációs költségek csökkentése céljából. A hivatalos nyelveken elhangzott felszólalásokat csak a munkanyelvekre fordítják le, és a kiadványok is csak a munkanyelveken jelennek meg. A munkanyelv a legtöbb szervezetben angol és francia. Postacím: New York, NY 10017.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem