Egyéb kedvezmények

Teljes szövegű keresés

Egyéb kedvezmények
Évi 36 000 Ft-os lakáscélú megtakarítás esetén a megtakarítás 20%-ával, azaz 7200 Ft-tal csökkenthető az adó összege. A munkaviszonyból vagy szövetkezeti tagsági viszonyból származó bevételből számított adóalap a szakszervezeti tagdíjjal csökkenthető.
A három és több gyermekes családok esetében a magasabb jövedelmű szülő gyermekenként évi 12 000 Ft-ot vonhat le az adóalapjából.
A szerzői jogdíjas jövedelmek 200 000 Ft-os határig 35%, afölött 60%-ig tekintendők adóalapnak.
A kis összegű (2000 Ft-ot meg nem haladó) egyedi kifizetések nem kerülnek összevonásra és egységesen 20%-os adó alá esnek.
A megtakarításból származó kamatjövedelem adóztatásánál alapelv, hogy ezeket a bevételeket nem vonják össze más jövedelmekkel, és nem kell róluk bevallást adni. A takarékbetétek, értékpapírok 20%-os forrásadóját – 1989-tól a pénzintézet vonja le, de egyidejűleg arányosan emeli a betéti kamatokat is.
A mezőgazdasági kistermelők 500 000 Ft-ig nem adóznak. Ennél nagyobb árbevétel esetén az 500 000 Ft-ot meghaladó összeg erejéig számítandó az adó. Az adóalapot – a termelés családi jellege miatt – a közös háztartásban élő 16 éven felüli családtagok között egyenlő arányban kell felosztani, és így kerül összevonásra és adóztatásra az egyéb jövedelmekkel. Évi 2 000 000 Ft-os árbevétel fölött az adózás a vállalkozás szabályai szerint történik.
Egyéni és társas vállalkozások adózása: az elvonás kétcsatornás. Kisiparosok, kiskereskedők, gazdasági munkaközösségek üzleti nyereségét lineáris vállalkozói adó terheli. Személyi jövedelemadó csak a személyes fogyasztásra fordított jövedelemrész után fizetendő.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem