Adómegállapítás, adófizetés

Teljes szövegű keresés

Adómegállapítás, adófizetés
A csak főmunkaviszonyból származó jövedelmek (munkabér) után a munkáltató vonja le az adót, és át is utalja az adóhatóságnak. Az éves összjövedelem (adóalap) ismeretében vagy pótlólagos adófizetésre, vagy adóvisszatérítésre kerülhet sor. A több jövedelemforrással rendelkezők, a vállalkozók és a mezőgazdasági kistermelők az önadózás rendszerében adnak bevallást jövedelmükről.
Az adóhatóság az első évben méltányosságot gyakorol azokkal szemben, akik tévedésből vagy gondatlanságból rosszul készítik el bevallásukat. Ugyanakkor a visszaélést a törvény a korábbinál jóval szigorúbban bünteti. Az eltitkolt jövedelemmel arányosan 50-200%-os bírság szabható ki. Felmentést – különös méltánylást érdemlő esetben – az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke adhat.
Elévülés: az adóhatóság az adót kivetheti annak a naptári évnek az utolsó napjától számított egy év elteltéig, amelyben a jövedelem megszerzése a tudomására jutott. A jövedelem megszerzésétől számított 5 éven túl adó nem állapítható meg.
Az adó mérséklése: azon az alapon kérhető, hogy az adó megfizetése az adófizető állampolgár vagy az általa eltartott hozzátartozói megélhetést veszélyezteti. A kérelmet az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökéhez kell benyújtani, a lakóhely szerint illetékes tanács szociális osztályának véleményével együtt.
Bírói felülvizsgálat: az adómegállapító másodfokú határozatot bíróság előtt lehet megtámadni. A felülvizsgálat kétirányú: a jogalapot és az összegszerűséget érinti. Az összeghatár 5000 Ft.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem