Ügyészség

Teljes szövegű keresés

Ügyészség
Az ügyészi tevékenység alapvető területei:
1. A nyomozás törvényességi felügyelete és – kivételes jogszabályban meghatározott esetekben – ügyészi nyomozás.
2. A büntetőeljárás bírósági szakaszában a vád képviselete.
3. A büntetés-végrehajtás törvényességének felügyelete.
4. A polgári eljárásban tevékenységének középpontja ugyancsak a törvényesség védelme.
5. A törvényesség általános felügyelete – vizsgálatok vagy vizsgálatokra való felkérés útján.
A városi és a fővárosi kerületi ügyészségek élén vezető ügyész áll, a megyei (fővárosi) főügyészséget a megyei (fővárosi) főügyész irányítja. Az ügyészi szervezet legmagasabb szintű, országos hatáskörű szerve a Legfőbb Ügyészség.
A legfőbb ügyészt az Országgyűlés, három helyettesét (az általános felügyelettel, a polgári jogi, ill. a büntető jogi szakterülettel megbízottakat) az Elnöki Tanács választja. A katonai főügyészt ugyancsak az Elnöki Tanács választja meg.
Ügyésszé csak az választható, aki betöltötte 24. Életévét, magyar állampolgár, egyetemi jogi végzetsége van, két ég joggyakorlattal rendelkezik és a gyakorlat után sikeres jogi szakvizsgát tett.
Az ügyészi szervezet alapvető jellegzetessége, hogy szigorúan centralizált. Ez, az állami szervezeti alapelvektől jelentősen eltérő, hierarchikus forma azért jött létre, hogy az ügyészséget törvényességi feladatainak teljesítésénél mentesítsék a helyi és a területi befolyástól.
A legfőbb ügyészt az Országgyűlés választja meg 5 évre: felelős az Országgyűlésnek, működéséről beszámolni köteles. Tanácskozási joggal részt vesz az Országgyűlés, az Elnöki Tanács, a Minisztertanács és a KNEB ülésein, valamint a Legfelsőbb Bíróság teljes ülésein. Elvi döntéseket és irányelveket kezdeményezhet a Legfelsőbb Bíróságnál bármely polgári vagy büntetőügyben hozott határozat ellen, ha az törvénysértő vagy megalapozatlan. Az ilyen határozatok végrehajtását felfüggesztheti, büntetőügyekben a határozat végrehajtását félbeszakíthatja.
A Minisztertanácsnál, a minisztereknél, az országos hatáskörű államigazgatási szervek vezetőinél jogszabály kibocsátását, módosítását, hatályon kívül helyezését kezdeményezheti. A nyomozással kapcsolatosan irányelveket adhat ki. Ezek alapján az illetékes miniszter köteles utasítást adni az alárendelt szerveknek.
Az ügyészségi törvény 6. §-a szól arról, hogy Magyarországon az ügyészek a legfőbb ügyésznek alárendelten működnek, és utasítást csak a legfőbb, ill. a felettes ügyész adhat nekik.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem