Az ügyvéd és a jogtanácsos

Teljes szövegű keresés

Az ügyvéd és a jogtanácsos
Az igazságszolgáltatás fontos tényezője a jogi képviselők – az ügyvédek és a jogtanácsosok – munkája. A színvonalas jogi képviseleti munka a törvényesség megvalósulásának egyik lényeges feltétele és biztosítéka.
Az ügyvéd feladata, hogy segítséget nyújtson ügyfelének jogai érvényesítéséhez és kötelességei teljesítéséhez. Képviseleti rendszerünkben a szabad ügyvédválasztás elve érvényesül, ennek megfelelően jogi képviselőjét mindenki korlátozás nélkül választhatja meg.
Az ügyvédi működés feltétele a magyar állampolgárság, a büntetlen és feddhetetlen előélet, egyetemi jogi végzettség és a jogi szakvizsga.
A munkaközösség az ügyvédek önkormányzattal rendelkező munkaszervezete. Az ügyvéd csak munkaközösségben fejtheti ki tevékenységét.
A jogtanácsosi tevékenység alapvető formája a vállalatoknál vagy szövetkezeteknél munkaviszony (tagsági viszony) keretében végzett munka. Jogtanácsosi irodát vállalat alapítására jogosult szervezetek (minisztériumok, tanácsok) saját vállalataik jogi ügyeinek intézésére hozhatnak létre. Több gazdálkodó szervezet közösen is alapíthat irodát. A jogtanácsosi munkaközösség elsősorban a gazdasági munkaközösségek, a polgári jogi társaságok, a kisszövetkezetek, valamint minden olyan szervezet ügyeit intézheti, ahol nem szükséges és nem is kifizetődő önálló jogtanácsos alkalmazása.
Jogtanácsosként csak a jogszabályi előírásoknak megfelelő személy működhet. Ezért bevezették a jogtanácsosi névjegyzék intézményét. Jogtanácsosként csak az járhat el, akit a bíróság – a jogszabályi feltételek igazolása alapján – a névjegyzékbe felvett. A névjegyzékbe való bejegyzés feltételei megegyeznek az ügyvédi működés feltételeivel.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem