Lipovecz Iván

Teljes szövegű keresés

Lipovecz Iván
Eddigi élettapasztalatom azt mondatja velem: a világon az egyik legfontosabb, hogy az embernek a dolgokról saját véleménye legyen. És ezt másokkal megoszthassa, illetve másokéval „kontroláltathassa”. Ám, ezzel egyenértékűen fontosnak tartom, hogy ezt a véleményét mindenki a tények, az információk lehetőleg szélesebb körének birtokában alakítsa ki. Aki előtt ezek az ismeretek nem maradnak rejtve, az egészen biztosan kevésbé fog véleményének formálásakor előítéletekre, hallomásokra, híresztelésekre hagyatkozni, mint az, aki „nem hagyja magát a tényektől befolyásolni”. A magam részéről a dolgok helyes magyarázásánál csak a dolgok pontos megismerését tartom előbbrevalónak.
Nincsenek persze illúzióim. Tudom, hogy az adatokkal, a tényekkel, azok válogatásával, csoportosításával adott esetben nemcsak informálni, de manipulálni is lehet. Bizonyos, kikozmetikázott statisztikákról nem is beszélve. (Szerencsére, ebből a korszakból már kinőttünk – bár sokan cipelik még magukban az akkor beléjük plántálódott gyanakvás „nyomelemeit”.) Ezt a könyvet – amely két kiadó merész vállalkozásaként jött létre – elsősorban azoknak ajánlom, akik velünk, a szerkesztőkkel együtt előbb mindig a „ki, mi, hol, mikor, mennyi?” kezdetű kérdésekre szeretnének választ kapni. Azért, hogy utána – épp a ténybeli információk birtokába jutva – könnyebben kereshessék a választ a kérdések kérdésére, arra, hogy: miért?

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem