Tárgya és története

Teljes szövegű keresés

Tárgya és története
Az antropológia (vagy embertan) jelentősen különbözik a biológia több ágától abban, hogy nemcsak a természet-, hanem a társadalomtudományokkal is szoros kapcsolatban áll. Ezért az angolszász országokban (p. az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában) úgy definiálják, hogy az antropológia az a tudomány, amely az emberi lényt tanulmányozza, és azt, ahogyan saját világában él. Így ezekben az országokban a szociál- és kultúrantropológia különböző ágai, mint pl. az etnológia (néptudomány), etnográfia (néprajz), lingvisztika (nyelvészet), szociológia (társadalomtan) és az archeológia (régészet) is a szélesebben értelmezett antropológia részét képezik. A közép- és kelet-európai országok többségében (Bulgária, Csehszlovákia, Jugoszlávia, Magyarország, Románia és a Szovjetunió) és néhány észak- és dél-európai országban (Dánia, Svédország, Olaszország, Portugália és Spanyolország) az antropológia csak az ember biológiájával kapcsolatos ismeretanyagot jelenti. Ez a fizikai antropológia vagy humánbiológia. Tárgya az ember természettörténete.
A modern fizikai antropológia, mint tudomány, alig több, mint százéves: 1859-ben alapították az első antropológiai társaságot Párizsban. Hamarosan létrejöttek az antropológia egyetemi tanszékei is, köztük 1881-ben negyedikként a budapesti tudományegyetemen, Török Aurél vezetése alatt.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem