1860. Takarmányozás elmélete és gyakorlata. - Közlegelők. - Gazdákat érdeklő kormányintézkedések. - Különfélék legczélszerübb has…

Teljes szövegű keresés

1860. Takarmányozás elmélete és gyakorlata. - Közlegelők. - Gazdákat érdeklő kormányintézkedések. - Különfélék legczélszerübb használata. - Néhány szó a szarvasmarha megfogyása s annak idő előtti aránytalan kiöletéséről. - Egy öreg paraszt időjóslási észleletei. - Czukorczirok mint takarmánynövény. - Okszerű aprómarha-tenyésztés. - A Nil-folyó iszapja s az egyiptomi gazdászat. - Hüvelyes vetemények. - Legelők használata. - Lótenyésztés ügy Németországon. - Len- és kenderkészítés. - Tégla és annak gyártása. - A kereskedésben legnevezetesebb sajtnemek készítésmódja. - Gabona-kivitelek és a birodalmi vasútak viteldíjszabásai. - A malom- és halászati jogról. - A repczének sorbavetve s kapálva mivelése. - Dohányügy az elmult 3 év alatt. - A legjobb szőlőtrágya. Fogolyvadászat. - Rövid utasitás a szarvasmarha tenyésztése körül. A gyapjú s gyapjukereskedés. - Bor és borüzlet a legutóbbi 3 évben. - Az osztrák birodalom gubacstermesztése erdészeti szempontból.
A selyemtermelés ügye Magyarországon. - Miért nem követjük már a jó példát állattenyésztésünk gyarapitására közös ménesek és közös gulyák állitásában. - Hooibrenk Dániel szőlőmivelés módja. - A havasi legelők és az erdők müvelése Sveiczban. - Répa- és répaczukor-termelésünk. - Gazdasági gőzgépek, különösen a cséplőgéphez használt hordozható gőzgépek.
Böhm Károly. A bárány-nevelésről. - Baksay Dániel. Czélszerübb aratás. - Bende Péter. A béke-biróságról. - Bellay János. Lépdaganat lépfene, vagy vértályog nyavalyáról és ennek orvoslási módjáról. - Barla Szabó János. Visonta nemzetiségi, gazdasági stb. oldalról tekintve.
Földváry Kálmán. Spárgatermelés azon modor szerint, mint az az erfurti kertészeknél szokásban van.
Gaal Mihály. A h.-böszörményi tagositás tárgyában. - Galgóczi Dániel. A szárazmalom-terülök javitása érdekében. - Galgóczi Károly. Gazdasági készletbiztositások tüz ellen. - U. a. Adósságtörlesztésre biztosítás főkép vagyonszerzés alkalmával.
Huszár Imre. Nézetek az okszerü gazdászat tárgyában. - Henn Károly. A bor javitás módjáról.
Kardos Bálint. Lovak jó és czélszerü vasalása. - Kodolányi Antal. Egy kevés gazdasági épitészet. - U. a. Takarmányzás , és takarmányszerek. - Koppe. A szarvasmarha téli tartása. U. a. A lovak törlesztésre biztositás főkép vagyonszerzés alkalmával.
Letenyei Lajos. Hasznos madarak. - U. a. Mikép irtsuk ki a gyomokat saját növényelleneik közvetitésével? - U. a. Ártalmas növények.
Móricz Pál. Gazdai pillantás Máramaros s gazdai szó Máramaros lakóihoz. Matthäi Fridrik. A szeredi növendék gazdaképző intézet programmja. -
Nemcsik János. A nagykörösi erdő, annak kezelése s haszna.
Oldal József. Gazdasági vegybontások s elemzések. - U. a. Cselédek ügye. - Mezei rendörőrség a német államokban. - U. a. Selyemtenyésztés mint nevezetes iparág.
Pabst a párositandó szarvasmarha koráról és a párositásnál szemmel tartandó dolgokról. - Petr Dániel. Ugarkezelés. - Pabst a borjú szülemléséről.
Szappanos István. Kecskeméti cselédbérek. - U. a. Csak összemunkálva tehetünk valamit. - Székelyfi Gyula. Yams vagyis Dioscorea Batatas.
Tomorry Anasztáz. A gabona-malmok. - Trsztyénszky János. A cselédbér szabályozása. - Tormay Béla. A száj- és körömfájás.
Zlamál Vilmos. Közeledik a marhavész.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem