DR. AVARKESZI DEZSŐ

Teljes szövegű keresés

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az ajánlás 8. pontjában szereplő módosító indítványhoz kívánok hozzászólni.
Ezt a módosító javaslatot eredetileg az előterjesztő nyújtotta be, ám az alkotmányügyi bizottság mai ülésén az előterjesztő ezt visszavonta, ezért voltam kénytelen én fenntartani a javaslatot. Nem véletlenül nyújtotta be az előterjesztő ezt a módosító indítványt, hiszen a módosító javaslatokról történő szavazásnál a parlament kis többséggel elfogadta azt a 225. számú módosító javaslatot, amelyet a kormány egyébként nem támogatott.
A következőt írta indoklásában az előterjesztő: "Az elfogadott 225. számú módosító javaslat ellentétes mind a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 64. §-ának (1), (4) és (5) bekezdésével, mind az alkotmány 44/A. és 44/C. §-ának rendelkezéseivel. Az Ötv. ugyanis a kerületi és a fővárosi önkormányzatokat osztotta meg, illetve a forrás megosztásának jogát, a rendeletalkotás hatáskörét kizárólag a Fővárosi Közgyűléshez telepítette. Ezentúl az alkotmány előbbi rendelkezései alapján a helyi képviselő-testület rendeletalkotási jogköre az önkormányzati alapjogok közé tartozik, amelyek csak a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatarányával elfogadott törvényben korlátozhatók."
December 18-án Varga Mihály államtitkár úr aláírta ezt az indokolást, december 20-án az alkotmányügyi bizottság ülésén az előterjesztő képviselője ezzel egyetértett, majd ma - érdemi indoklás nélkül - visszavonták. Ezért tartottam fenn. Nagyon kérem, hogy ezt a javaslatot - mivel valóban koherenciazavart, alkotmányellenességet küszöböl ki - a tisztelt Ház támogatni szíveskedjen.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem