RAJCSÁNYI PÉTER

Teljes szövegű keresés

RAJCSÁNYI PÉTER
RAJCSÁNYI PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény jelenlegi módosítását elsősorban a jogalkalmazás során szerzett tapasztalatok, illetve ezzel összefüggésben felmerült változási igények indokolják. A hatósági munka további korszerűsítése, a közúti közlekedési munkamegosztás megváltozása, a közútkezelő szervezetek átalakítása, az ellenőrzés hatékonyságának növelése és nem utolsó sorban a közúti közlekedés biztonságának fokozása teszi szükségessé az újabb törvénymódosítást.
A beterjesztett törvénymódosítás szövegében két változást javaslok. Az egyik a 161/7. szám alatt benyújtott 46/A. § módosítására irányul. Ennek lényege: a közúti járművezetők képzése és vizsgáztatása, továbbá utóképzése során mind személyes, mind pedig különleges adatok kezelésére sor kerül. Jelenleg az adatok kezeléséhez még az érintett hozzájárulása sem biztosítja a megfelelő jogi hátteret. A hozzájárulás beszerzése csak utólagosan történhetne, ezt a meglévő, több évtized során felhalmozódott adatmennyiségre vonatkozóan nem lehet biztosítani. A közlekedési hatóság a vizsgák letételéhez ellenőrizni köteles a vizsgázó egészségi és pályaalkalmassági igazolásait, ezeknek a dokumentumoknak a meglétét, amelyek az adatvédelemről szóló '92. évi LXIII. törvény alapján különleges adatnak minősülnek.
Egy rövid példán bemutatva: például jogosítvány elvesztése esetén a PÁV-dokumentumok megismételt beszerzése időigényes, ami sok esetben több hétig is eltarthat, adott esetben a munkavégzést is akadályozhatja, és többletköltséggel járhat az érintett állampolgár részéről. Javaslatom elfogadásával biztosítható, hogy ezek az általában csak egyszer megszerzendő igazolások a közlekedési hatóságnál megőrizhetők legyenek, és ez különösen fontos az elveszett okmányok pótlása esetén.
A benyújtott törvényjavaslat több olyan módosítást tartalmaz, amely az ellenőrzés hatékonyságának fokozására irányul. Ennek célja a közúti közlekedés biztonságának további növelése. A T/161/9. számú módosítási javaslatom indokaként el kell mondani, hogy a jelenlegi szövegezésben a "vezetésre jogosító okmányok" szövegrész beépítése a tervezetbe azt eredményezné, hogy a felhatalmazás csak a vezetői engedély helyszíni elvétele, visszavonása szabályainak meghatározására terjedne ki, holott azt szükséges kiterjeszteni az eredeti szövegnek megfelelően a gépjármű hatósági engedélyére és jelzésére is. Ennek hiányában egyes jogsértések esetén a helyszínen intézkedő rendőr, az eljáró hatóság a jogsértő cselekmény folytatását, ismétlődését nem tudja megakadályozni. A közúti közlekedés rendőrhatósági igazgatásáról szóló 48/1997. BM rendelet a tárgykört az eredeti felhatalmazásnak megfelelően szabályozza, és rendeltetését csak így képes betölteni.
Ezért kérem a tisztelt képviselőtársakat, hogy szíveskedjenek támogatni a T/161/7. és a T/161/9. számú módosító javaslataimat. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem