DR. TÓTH TIHAMÉR

Teljes szövegű keresés

DR. TÓTH TIHAMÉR
DR. TÓTH TIHAMÉR (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A most tárgyalt törvényjavaslat eddig elhangzott felszólalásai nyomán, beleértve a miniszteri expozét is, azt hiszem, mind a Házban helyet foglaló képviselőtársaim, mind a Ház falain kívül, akik esetleg figyelemmel kísérik e törvényjavaslat tárgyalását, még ha vájt fülűek is, úgy érzem, hogy nagyon nagy bajban vannak. Ugyanis az eddigiek során szó volt már mindenről. Szó volt a munka törvénykönyve általános rendelkezéseiről, szó volt a foglalkoztatási törvényről, szó volt a feketegazdaság problémáiról de úgy érzem, hogy egy lényeges kérdésről nem volt szó. Mégpedig arról nem volt szó, hogy ez a két paragrafusból álló nyúlfarknyi törvényjavaslat nem más, mint egy jogalkotási mulasztásnak a pótlása.
Miért mondom ezt? Ugyanis a fiatalkorúak munkajogi védelméről Magyarországon voltak hatályos szabályok. A nemzetközi egyezményt elfogadva nem is kellett erről intézkedni, ugyanis kormányrendeletben volt biztosítva a fiatalkorúak munkajogi védelme. Csupán az történt, hogy a kormány jogalkotási programja következtében ezeket a kormányrendeleteket 1997. május 20-ától hatályon kívül helyezték. Most kérdezhetnénk, hogy miért kellett 1997. május 20-ától mind a mai napig várni, hogy ez a pótlás megtörténjen. Egy biztos: a válasz nem lehet az, hogy azért, mert ez alatt az idő alatt nem foglalkoztunk a munka törvénykönyve, a munkaügyi ellenőrzés vagy egyéb ide vágó törvények módosításával.
Én úgy érzem, hogy most, a parlamenti ciklus befejezése előtt néhány héttel, egy ilyen törvényjavaslatot behozni a Ház elé, enyhén szólva felelőtlenség. Egyszerűen azért felelőtlenség, mert egy ilyen előterjesztés módot ad mindenkinek, aki a választásokat megelőzően még szerepelni akar a parlamentben, hogy elmondja a búját-baját, s egy háromperces miniszteri expozéra többször tízperces hozzászólások következzenek.
Én azt szeretném jelezni, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy az EU-csatlakozás miatti jogharmonizáció Magyarországnak is jelez kötelezettségeket. (Közbeszólás balról: Lejárt az idő.) - Egyik szocialista képviselőtársam már a két perc után is jelzi számomra az idő lejártát, de szeretnék még néhány gondolatot elmondani, ezért szíves türelmüket kérem. - Ez a jogharmonizációs kötelezettség nem jelentheti azt, hogy elkezdünk kapkodni, és ha eszünkbe jut valami, akkor csinálunk egy törvényjavaslatot és behozzuk ide a Házhoz.
Ma reggel a Magyar Szocialista Párt egyik alelnökét hallgatva, ő úgy jellemezte a parlament eddigi munkáját, hogy egy igazi törvénygyár lett. Igaza van, teljes egészével egyet lehet vele érteni. De miért van törvénygyár a parlamentben? Azért, mert ilyen a jogszabályalkotás előkészítése, nem átgondolt terv szerint kerülnek be ide a törvényjavaslatok.
Mindezeket összegezve, szeretném elmondani, hogy a Magyar Demokrata Néppárt képviselőcsoportja egyetért azzal, hogy megfelelő szinten szabályozzák Magyarországon is a fiatalok munkajogi védelmét, de nem ért egyet azzal a jogszabály-előkészítéssel és azzal a mechanizmussal, ahogy a parlamentet a kormány különböző törvényjavaslatokkal tömi. Ezt szeretnénk kifejezni a végszavazásnál is, ezért egyetlenegy megoldást tudunk elfogadhatónak találni, hogy tartózkodni fogunk.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem