SIPOS IMRE, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

SIPOS IMRE, DR. (FKgP)
SIPOS IMRE, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Somogy megyei Nagyatád város és város környékének ivóvíz- és szennyvízcsatorna-hálózatát a Dél-dunántúli Regionális Vízmű üzemelteti. Díjainak fokozatos emelése immáron odáig vezetett, hogy napjainkban a víz- és csatornadíj összege 138 forint, melyből az ivóvíz díja 54 forint köbméterenként, a szennyvíz 84 forint. Ezt a KHVM 32/1992. (XII. 30.) számú rendeletében jóváhagyta, és e rendeletben felsorolt üzemeltetők közül a regionális vízmű díjszabása a legmagasasbb, és úgy nekem, mint választópolgáraimnak irreálisnak tűnik.
Nem alaptalan tehát az amúgy is hátrányos helyzetű térség lakóinak az elkeseredése. A nagyarányú munkanélküliséggel sújtott térség lakossága már-már elviselhetetlennek tartja az egyre növekvő különféle díjakat és a növekvő anyagi terheket. Ezt súlyosbítja még a magas víz- és csatornadíj, mely nagymérvű negatív diszkriminációt jelent, például a fővárosi 19 forint 80 filléres vízdíjjal szemben.
A nagyatádi és környéki önkormányzatok szívesen üzemeltetnék önállóan a vízművet, de a Dél-dunántúli Regionális Vízmű a működtető vagyont nem adja át az önkormányzatoknak, hivatkozva az 1991. évi XXXII. törvényben foglaltakra.
Megjegyzendő, hogy a már korábban meglévő törpevízmű-működtető vagyonát a Dél-dunántúli Regionális Vízmű a rendszer átvételekor átvette. Előzetes információim alapján a Balaton térségének ivóvíz-szolgáltatása igen megdrágítja a regionális vízmű önköltségét. Méltánytalannak tartom, hogy a megye Balatontól távolabb eső területének lakossága fizesse meg a Balaton többletköltségeit. Hasonló gondokkal küzd a megyeszékhely, Kaposvár lakossága is. De nemcsak Somogy megyében, hanem Zala megyében is hasonló problémák vannak, amelyeket Czoma László képviselőtársam Keszthely és környékének ivóvíz- és csatornamű-ellátási díjaival kapcsolatban jelzett. Ő is csatlakozik interpellációm feltételéhez. Nagymértékben sújtja továbbá a magas közműdíj a nagyatádi kórház és egyéb, a térségben lévő üzemek költségvetését is.
Kérdésem: milyen megoldást lát miniszter úr a térség, a térségek ivóvíz- és csatornadíjainak a lakosság által elbírható mértékre való csökkentésére, illetve a vízmű önkormányzatok által történő teljes körű, gazdaságos, a lakosság érdekeit szolgáló üzemeltetésére? Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem