DÉNES JÁNOS (független)

Teljes szövegű keresés

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Tisztelt Államtitkár Úr! 1993. szeptember 4-én végakarata szerint hazai földben nyugalomra lelt vitéz Nagybányai Horthy Miklós, a magyar királyság kormányzója. A végtisztességen több mint 50000 fővel képviseltette magát a magyar nép. Ezt megelőzően és eközben számosan a kegyeletsértés, az ízléstelenség és a gyűlöletkeltés útjára léptek.
Korábban a gyűlöletkeltésügyben névtelen egyedek és névtelen csoportok kerültek felszínre. Meghökkentő, hogy ez alkalommal a gyűlöletkeltéshez, közmegbotránkoztatáshoz, kegyeletsértéshez ismert nevű értelmiségiek, Jancsó Miklós világhírű rendező, Konrád György ugyancsak ismert író, Mészöly Miklós világhírű irodalmár és versíró (Derültség a bal oldalon.) szolgáltatták a gyűlölet lángjához az olajat.
Történik ez így annak ellenére, hogy a korábbi temetéseknél, újratemetéseknél az utóbbi években nemzet és társadalom, de még az utca is jelesre vizsgázott. Például 1986 nyarán Rácz Sándor, a Központi Munkástanács volt elnöke, ma is izzó hazafi és erkölcsileg helytálló ember, valamint szerény magam és még sokan mások kegyelettel vettünk részt Donáth Ferenc temetésén. Elismerésünket fejeztük ki a bolsevik múltú, de adott történelmi pillanatban mégis hazát és társadalmat vállaló Donáth Ferenc kegyeleti megbecsülésével.
Ilyen előzmények után és ilyen körülmények között történt a kritikus dátumú éjszakán nagy nemzeti és kulturális értéket veszélyeztető tűzeset az esztergomi bazilikában.
Tisztelt miniszter úr! Pontosabban: államtitkár úr! Megismétlem az interpellációm címében elhangzott kérdésemet, és várom a válaszát, különös tekintettel arra, hogy fel sem tételezhető, hogy a tűzeset az 5-én, mármint 1993. szeptember 5-én 1/2 11 órai kezdettel a bazilikában egy istentiszteletet kívánt volna megzavarni, mely istentisztelet a burgenlandi egyházmegye 41. zarándoklatával volt kapcsolatos. Államtitkár úr, kérem a válaszát.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem