ELNÖK (Szabad György)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy november 6-i keltezéssel a következő levelet kaptam Antall József miniszterelnök úrtól. A szokásos címzés és megszólítás után a levél így hangzik:
"Tisztelt Elnök Úr! A köztársasági elnök úr 1993. november 1-jén kelt levelében »kért felMásolatban mellékelem a köztársasági elnök úrnak írott válaszomat, s egyben kérem elnök urat, hogy mindezekről az Országgyűlést a mai napon tájékoztatni szíveskedjék."
A másolaton egy jelzés van, hogy "személyes felhasználásra", nem közlésre. (Derültség a bal oldalon.)
"Szükségesnek tartom" — írja a miniszterelnök — "annak hangsúlyozását, hogy tisztában vagyunk az Országgyűlés úgynevezett mulasztásos alkotmánysértő magatartásával annak következtében, hogy a Kormány, illetőleg a koalíció által támogatott médiatörvény-javaslatot a parlamenti ellenzék 1992 decemberében elutasította. (Zaj a bal oldalon. — Dr. Szigethy István: Nem igaz! — Mécs Imre: Egyszerűen nem igaz!)
Ehhez hasonlóan akadályozta a megoldást, hogy a köztársasági elnök úr az elmúlt két évben — az Alkotmánybíróság egyértelmű döntése ellenére — többször nem fogadta el a Magyar Rádió és a Magyar Televízió vezetői kinevezésére, felmentésére tett személyi javaslataimat. (Zaj a bal oldalon.)
Mindezekkel összefüggésben tájékoztatom, hogy a Kormány a törvényjavaslat ismételt benyújtásának lehetőségét megfontolja. Éppen ezért a Kormány nem támogatja egyes képviselők vagy pártok által előterjesztett részleges kezdeményezéseket. (Zaj a bal oldalon.)
Egyben tájékoztatom elnök urat, hogy a két intézmény vezetőjének munkaadói jogkörében tett munkajogi intézkedéseit a jogszabályokon alapuló jogorvoslati eljárás keretében kell kezelni, ezzel a Kormány közvetlenül nem foglalkozik.
Kérésemet megismételve, köszönti: Antall József." (Zaj a bal oldalon. — Mádai Péter: Taps! )
Tisztelt Országgyűlés! Hadd fűzzem hozzá, mert itt közbeszólások hangzottak el. (Zaj a bal oldalon.) …, hogy a tájékoztatásomra mellékelt levelet a miniszterelnök úr miért nem hozta nyilvánosságra. Kérdést intéztem hozzá, és közölte, hogy a levél a címzettnek szól. (Derültség a bal oldalon.) … és a címzett, illetve a küldő jogosult annak nyilvánosságra hozatalára. (Zaj a bal oldalon. — Dr. Hack Péter jelentkezik.) Hack Péter szót kér. Nyilván a Szabad Demokraták Szövetsége frakcióvezető-helyettesi minőségében. (Dr. Hack Péter: Igen, elnök úr! Köszönöm szépen.) Képviselő urat illeti a szó!
Felszólaló: Dr. Hack Péter (SZDSZ)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem