ZIMÁNYI TIBOR, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

ZIMÁNYI TIBOR, DR. (MDF)
ZIMÁNYI TIBOR, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a Háznak a szó adását. Én nem a miniszterelnök úr felszólalásához kívántam szólni, hanem napirend előtt ügyrendi kérdésben. Azt szeretném szóvá tenni, hogy a házbizottság olyan döntést hozott a közelmúltban, hogy az egyik legfontosabb törvényjavaslatunk, a kárpótlási törvény ügyében többfordulós, előzetes hozzászólást ad a pártok képviselőinek. Az első fordulóban koncepciós vitának nevezték, és én úgy gondolom, hogy nemcsak a pártok kijelölt képviselőinek van joguk és módjuk ahhoz, hogy a koncepciós vitában felszólaljanak, hanem ha a koncepciós vita köre lezárult, akkor az átlagos képviselőknek is meg kellett volna adni a szót. Ezért már csak azért is fontos ez, mert a házbizottság ezzel – megítélésem szerint – messze túllépte a hatáskörét, és a plenáris ülésre háruló jogkört vett át. Olyan közmegítélés alá eshetik ez, mintha nem akarnák esetleg a többi képviselőt is az első, immár három körben szóhoz jutni.
Ezt azért is el kell kerülni, mert a házbizottság tevékenységét szinte manipulatív jellegűvé minősítheti. Ez ellen tiltakozom, és felkérem a Ház elnökét, illetve a mindenkori elnököt, hogy olyan értelemben biztosítson a képviselőknek szót, amely megfelel a ma még ugyan íratlan, de mindenképpen egy demokratikus Parlament szellemének megfelelő Házszabályban foglaltaknak. Köszönöm. (Gyér taps jobbról, erős taps balról Dénes Jánostól.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem