ELNÖK (Szabad György)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): (Dr. Soltész Istvánnal, az Országgyűlés főtitkárával tanácskozik.) Kérem szépen, az elképzelésem nekem is az volt, hogy két szavazásra van szükség. De logikusnak látszik – és nem értem most a csere indítékait –, hogy először a Kőszeg–Szigethy-féle javaslatnak az első felét szavazzuk meg, amelyik így hangzik – 23/C § (1) bekezdés –: "A megyei rendőrfőkapitány kinevezése előtt ki kell kérni a megyei és megyei jogú városi közgyűlés véleményét."
Ezt érzem én elsőként megszavaztatandónak. (Közbeszólások: Ezt már megszavaztuk!)
Egy pillanat. Valóban, indokolt az ellenvélemény, hogy hiszen ezt már a 7. pont megszavazásakor ebben a szövegezésben szavaztuk meg! Abban már benne van a módosításnak az a része, amelyik a "megyei jogú városi, illetőleg" fordulatot tartalmazza. (Közbeszólások: Ezt már megszavaztuk! – Az elnök ismét a főtitkárral tanácskozik.)
Igen, az a különbség, hogy ott benne van a "fővárosi" is. (Zaj.) Bocsánatot kérek, kérem, figyeljenek! Kőszeg képviselőtársunk!
Én úgy gondolom megszavaztatni, hogy első szavazásra fölteszem az Önök módosítványának részben már a 7. pontban megszavazott – de csak részben megszavazott! – szövegváltozatát, amely azt mondja, hogy "a megyei rendőrfőkapitányok kinevezése előtt ki kell kérni a megyei és megyei jogú városi közgyűlés véleményét". Majd egy második szavazással tennénk fel azt a kérdést… (az elnök a főtitkárral tanácskozik) … egy pillanat…
A 7. pont szavazásakor azért is hangsúlyoztam, hogy az aláírt szövegre hívom föl a figyelmet, mert a "megyei jogú városi" fordulaton volt a hangsúly. Külön fölhívtam a figyelmet, hogy az aláhúzott részről szavazunk most. Ezt már megszavaztuk.
Most először a tekintetben szavazunk, hogy "a megyei rendőrfőkapitányok kinevezése előtt ki kell kérni a megyei és a megyei jogú városi közgyűlés véleményét". A következő szavazásnál: "A fővárosi rendőrkapitány és a rendőrkapitányok kinevezéséhez a települési önkormányzatok egyetértése szükséges. Az egyetértési jogot – a (3) bekezdésben foglalt kivétellel – a képviselőtestület gyakorolja." Ez lesz a második szavazás.
Van-e a szavazásnak ilyen rendje ellen bármilyen kifogás? Nincs. Köszönöm. Akkor még egyszer!
Tisztelt Országgyűlés! Szavazásra teszem föl tehát a kérdést a Kőszeg Ferenc és Szigethy István által előterjesztett módosítvány következő szövegrészével kapcsolatban – 23/C § (1) bekezdés –:… (A jobb oldalon keletkezett zajra reagálva:) Kérem szépen, elmondottam, ne tessék ismételni a kifogásokat! Az előbb elmondottam, hogy milyen módon teszem föl szavazásra a kérdést, nem volt ellenvetés.
23/C § (1) bekezdés: "A megyei rendőrfőkapitányok kinevezése előtt ki kell kérni a megyei és megyei jogú városi közgyűlés véleményét."
Ezzel kapcsolatban megállapítom, hogy ezt a módosító javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Kérdezem a miniszter urat, egyetért-e a módosító javaslattal? (Horváth Balázs belügyminiszter:
Ellenzem!) Ellenzi.
Most felteszem a kérdést az Országgyűlésnek: egyetért-e a módosító javaslattal? Most kérem a szavazatukat! (Megtörténik. – Zaj.)
Az Országgyűlés a módosítványt 183 "nem"-szavazattal 115 "igen" ellenében, 11 tartózkodás mellett elvetette.
Most jön a módosítványnak a következő passzusa.
Nem, előbb vissza kell térnünk az eredeti törvényjavaslat megfelelő részéhez.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést – elvetve a módosítványt, illetve miután Nagy András képviselő visszavonta a módosítványát –, hogy… egy pillanat…
Nem kell feltenni az eredeti törvényjavaslatot, mert a 7. pontot elfogadta az Országgyűlés – magamat korrigálom –, hanem előbb a jelentés 8. pontjának második részével kapcsolatban kell állást foglalnunk, amely Kőszeg Ferenc és dr. Szigethy István módosító javaslatát tartalmazza a 2. §-nak a törvényerejű rendelet 23/C § (2) bekezdésére vonatkozó részével kapcsolatban.
Ez – fölolvasom az eredeti javaslatot – "A fővárosi rendőrkapitány és a rendőrkapitányok kinevezéséhez a települési önkormányzatok egyetértése szükséges" szöveget tartalmazza, majd így folytatja: "Az egyetértési jogot – a (3) bekezdésben foglalt kivétellel – a képviselőtestület gyakorolja".
A módosító javaslat elfogadását egyik bizottság sem támogatja. Kérdezem miniszter urat. (Horváth Balázs belügyminiszter:
Nem támogatom!) Miniszter úr sem támogatja.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Most kérem az állásfoglalásukat. (Megtörténik.) Köszönöm.
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 185 "nem" szavazattal 117 ellenében, 14 tartózkodás mellett a módosítványt nem fogadta el.
Most következik a visszatérés az eredeti javaslathoz, miután az előző módosítványok nem kerültek elfogadásra.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy mindezek után elfogadja-e az eredeti törvényjavaslat 2. §-ának a törvényerejű rendelet 23/C §-a (2) bekezdésére vonatkozó részét. Most kérem a szavazatukat. (Megtörténik.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 241 szavazattal 20 ellenében, 21 tartózkodás mellett az eredeti javaslat idevágó részét elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! A jelentés 13. pontjának második részében Gál Zoltán a törvényjavaslat 2. §-ának a törvényerejű rendelet 23/D §-a első két bekezdésére vonatkozó részét elhagyni kívánja.
A jelentés 11. pontjában Rab Károly csak az első bekezdést kívánja elhagyni. Tekintettel arra, hogy a második bekezdés önmagában nem értelmezhető, így az ismertetett két javaslatról együttesen kell szavazni. A módosító javaslat elfogadását az alkotmányügyi és az önkormányzati bizottság nem támogatja, viszont Gál Zoltán javaslatát a honvédelmi bizottság támogatja. Kérdezem a Miniszter Urat, egyetért-e a módosító javaslat elfogadásával.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem