1930–34

Teljes szövegű keresés

1930–34
1930 az új tánc számára döntő évet jelent. Az ez évi müncheni tánckongresszuson éli az új tánc első nagy krizisét. tudnunk kell, hogy az új táncmozgalom központi színhelye Németország; a «klasszikus» (maradi) balett központi erődítménye: Páris. Németországot a háború után a többi láz mellett lázba borította az expresszionista tánc is. «A tánci expresszionizmus e patetikus kora az 1930-as tánckongresszuson fütty és gúnytüntetésbe fult.» Ellenben nagy sikere volt e kongresszuson az orosz hatáson megújhodott balett-ellenreformációnak, másrészt az új tánc legújabb posztexpresszionista, fegyelmezett, optimista és dilettantizmus-mentes válfajainak. (Csakhogy a megújhodott régi balett és az új tánc között már nem mindig mutatkoznak oly szögletes ellentétek, mint valamikor az ortodox balett és a mozgásművészeti reform között.)
1932-ben Párisban az újonnan alakult «Archives Internationales de la Danse» – egy svéd mecenás, Rolf de Maré, nagystílű alapítása, mely múzeum, kiállítóhelyiség és propagandacentrum egyben – nagy nemzetközi táncművészeti versenyt rendezett. Párisban, a hagyományhű balett Rómájában. Igaz, az orosz vagy oroszbaojtott balett csoportjai ezen az olimpiászon hiányoztak. A versenyt pedig az ámuló Páris előtt csupa középeurópai, csupa új táncot képviselő csoport nyerte el (mégpedig egytől-egyig nem a patetikus expresszionizmus, hanem a fegyelmezett, dilettantizmus-mentes, kifejezetten tánci együttesek). A hagyományhű balett összes képviselői utolsó helyen végeztek. Az első díj az esseni Kurt Jooss-é lett. Pacifista pantomimje, a «Zöld asztal», tomboló sikert aratott. Az addig csak szűk körben ismert kitünő Joosst és húsztagú csoportját azóta elhalmozták szerződtetésekkel. Másfél év alatt 300-szor ment a «Zöld asztal» Párisban, Newyorkban, Londonban stb. stb., s utóbb Budapesten is.
S ezzel az orosz reformbalett után az új tánc is bevonul Párisba. Amerika már régebben lelkesen befogadta volt a német expresszionista táncot. Anglia is, némi fenntartással. Most, Párison keresztül, az új tánc megerősíti világpozicióját. E hódító út előfeltétele úgylátszik az stb., s utóbb Budapesten is.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem