II.

Teljes szövegű keresés

II.
Úgy ment végig a Körúton, házak, emberek, villamosok között, olyan idegenül, mint egy piacon. Úgy érezte, mintha kicserélték volna. Hideg, mérlegelő szemmel nézett mindent. Azelőtt, ha az utcán ment s nézelődött, ilyen gondolatai voltak: «Ez szép nő, az csúnya – ez szimpatikus, barátságos kinézésű ember, az a másik elbizakodott, rosszindulatú fráter lehet – ejnye, milyen kedves régi ház ez és milyen impozáns, modern bérkaszárnya az ott mellette.» – Most pedig egykedvűen számolt magában: «Ezt a nőt én még egyelőre nem tudnám megszerezni, az a másik olcsóbbnak, hozzáférhetőbbnek látszik – ezt a keménykalapos urat nagyon jól fel lehetne használni ahhoz a dologhoz – ez a ház sokat hozhat.»
A zsebébe nyúlt, megsimogatta a bankjegyeket. Nagy-nagy erőt érzett magában, beláthatatlan perspektívák nyíltak meg a térben. Járása gyorsabb, biztosabb lett. Végignézett újra a házakon, embereken. Aztán ismét megmarkolta a pénzt. Mosolygott. És ment. Bátran, magabízón. «Holnap beszélek Kovácsyval» – gondolta elégedetten. Már nem érezte a csatakot a léptei alatt. Fütyörészett.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem