287. ÖZV. PETI JÓZSEFNÉ VÁLI MARI – MK-NAK [Lőrinte, 1906. augusztus 23.]

Teljes szövegű keresés

287.
ÖZV. PETI JÓZSEFNÉ VÁLI MARIMK-NAK
[Lőrinte, 1906. augusztus 23.]
Kiválóan tisztelt Nagyságos Uram!
Habozva fogtam tollat e sorok megírására, mivel a múlt év végén Nagyságodhoz ajánlva küldött (később meg is reclamált) levelemre egy sor választ sem kapva, tartanom kell tőle: nem alkalmatlankodom-e? midőn ismét igénybe veszem pár percre drága idejét.
Azonban Nagyságod Jókai Mórról írt becses művének – a t. kiadó cég által hozzám is megküldött – kézirat helyettesítő példányába vezetett megjegyzéseimet illőbbnek tartom csupán a kiválóan tisztelt szerző szemei elé bocsátani, semmint bárki mással közölni azokat.
Nem mulaszthatom el egyszersmind: hálám és köszönetem kifejezését, a nagy becsű műnek Mikszáth szívével és Jókait megértő szellemével írt részeiért; melyek közül ugyancsak kiválik a Salamon F. Kemény Zs. Vadnay K. Csengeri A.: Gyulai Pál irigységtől és bosszúvágytól sugalmazott ítéleteinek hatása folytán létrejött néhány részlet; valamint az a ráfogás, mit III. Róza szegény jó Móricz bátyám »hiúságáról« akar a világgal elhitetni.
Az »Ali kezei« hosszúságáról feljegyzett események árnya pedig nem arra esik, Kit az uralkodó úgy akart gondatlanul költekező (sőt pazarló) családja által rá nehezülő – anyagi bajaitól megszabadítani, hogy senki se tudjon a dologról… hanem arra, ki Jókainak e féltve őrzött titkát az életrajzíró rendelkezésére bocsátotta…
De: nem folytatom tovább! hanem köszönetemnek ismételt nyilvánításával maradok Nagyságodnak
Lőrinte, VIII/23. 1906.
kiválóan tisztelő híve
özv. Petiné sz. Váli Mari

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem