WEKERLE ÉS A KÜSZÖBÖN LEVŐ CIKLUS

Teljes szövegű keresés

WEKERLE ÉS A KÜSZÖBÖN LEVŐ CIKLUS
Denique mégis fölülkerekedett a Wekerle hagyományos szerencséje s ma a főrendiház elfogadta a javaslatok utolsóját az anyakönyvvezetésről úgy, hogy most már a polgári házasság ezzel és a második mellékjavaslattal a gyermekek vallását tárgyszóval szentesítés alá kerülhet. A trotlik még összejönnek egyetlen egyszer október végén s ezzel bezáródik az érdekes epocha, a kísértetek utolsó próbálkozása.
A lóversenyek idejére kitűzött főrendiházi vita hiba volt taktikai szempontból, de a csatavesztések, bár elesett nemcsak a szabad vallásgyakorlat és a zsidó recepció, nagyban és egészben nem ártott az egyházpolitikai reformoknak, hanem kellemetlen hatása más oldalról nyilvánulhat. A »púroszok« ugyanis, kik már erősen kívánkoztak valami nyugalmas eresz alá, most megint reményt merítenek a főrendű erő láttára s attól lehet tartani, hogy vissza nem tér egy részük sem a szabadelvű pártba, mely ezen esetben, csekély számerejével komolyabb munkára, melynél szemben találhatná az egész ellenzéket, képtelen lesz.
Hiszen nagy reformot nem is vár az ország minden évben még Wekerlétől sem. Az elefánt csak minden hatodik-hetedik évben fiadzik, de a napi használatra is kell legalább húsz többség és ennyi nincs.
Valószínű tehát, hogy a megnyitott országgyűlési ciklus kissé vontatott tempóban végzi el a folyó ügyeket sok óvatosság és még több telegrafírozás közt a mezei hadak után, kikre nyugtalan tél vár az idén.
Majdnem kétségtelen, hogy a télen át a községi törvényen kívül mindössze a költségvetés fogja képezni a képviselőház teendőit.
E költségvetés többé-kevésbé hasonlít a tavalyihoz, csak a földmívelési tárca lesz valamivel jobban dotálva.
Általában Wekerle igen takarékos és szűkmarkú a kollégáival. Kivételt csak a honvédelmi miniszter képez.
A többi kollégák, ha sokat kérnek terveikre, összecsapja a kezeit.
Szent Isten, hol vegyem én azt a tömérdek pénzt? Te talán azt hiszed, hogy olyan tyúkjaim vannak, amelyek aranyat tojnak?
(S valóban szerzett is most magának olyan tyúkot: a szeszmonopóliumot.)
Nem, azt nem hiszem, de lásd, az eszme kitűnő…
Természetesen, de rengetegbe kerül, ennélfogva ejtsük el, kedves barátom.
A reszort-miniszter tanul ezen s a következő eszméjével (ha ugyan van eszméje) egy aránylag igen csekély összeget próbál kipréselni a »Sándortól«.
De az most már megvetőleg csapja össze a kezeit.
Ugyan ne bolondozz! Mit akarsz ezzel a fityfirity summával? Ezzel legfeljebb agyonütöd az életrevaló tervedet. Milliókat kérj tőlem, ne garasokat. Hagyjuk a pokolba, seréttel nem lehet ágyút tölteni. Ejtsük el hát még mostanra a dolgot.
Minden miniszter panaszkodik e fösvénység és ezen ravasz taktika ellen, de Wekerle tudja, mit csinál s talán jól teszi, ha a miniszteri fejekben fölburjánzó mindenféle tettvágyat egy kicsit meggyomlálja. Hadd érlelődjenek a tervek. Még talán Shakespeare se vetette minden ötletét papírra, mert nem volt arravaló, annál kevésbé érdemes minden miniszteri idea a megvalósításra.
A Wekerle költségvetései tehát meglehetős konzervatívok. Így a jelenlegi is. Harcokat provokáló tételek alig vannak benne.
Ha minden jól beüt (úgy, ahogy mi reméljük) csendes, nyugalmas csatája lesz a parlamentnek, mely olyan harciasan és rosszul kezdődött a főrendiházban.
De e két vereséges nap emléke is elmosódhatik október végéig s nem marad meg más tapasztalatunk a trotlik híres hadjáratából, csak az, hogy báró Rudnyánszky József saját beismerése szerint liberális ember és hogy gróf Zichy Nándor tiszteletreméltó és érdemes felekezetnek tartja a zsidóságot.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem