I. Pantocsek

Teljes szövegű keresés

I. Pantocsek
ápr. 8.
Mindennek megjön a maga ideje; áloét sokan láttak, áloévirágot kevesen, de minden áloénál meg lehet jósolni, hogy valamikor kivirágzik. Napóleonról kis korában, mikor falovakkal játszott, megjósolták, hogy koronákkal fog játszani, még Tiszáról is addig mondogatta Kaas Ivor, hogy megbukik, hogy egyszer csak igazán megbukott. Mindent ki lehet találni. Orlice professzor a kijövendő lutriszámokat is eltalálta valami divinációval, az igaz, hogy Farkas Menyhért még jobban kitalálta divináció nélkül. Eötvös Károly már most beszéli a folyosón az élményeket a Kossuthnál tett látogatásáról, pedig még csak holnap utazik Turinba. S aki a valószínűbb részleteket akarja hallani erről az útról, az most kérdezősködjék. Mindent lehet már tudni, anticipálni, a mai vihart is előre jeleztem a Pesti Hírlapban – hanem egyre senki sem gondolt. Magyarország tizenhatmillió darab koponyájából egyikben sem villant meg az a lehetőség, hogy valaha Pantocsek Rezső hírre vergődjék.
Pedig híres, emlegetett lett. Pantocsek! hangzott mindenfelé. Ki látta Pantocseket?
A tíz órakor már nagy számmal összegyűlt képviselők közül senki sem kérdezte, mit mond Wekerle vagy Szilágyi, hanem hogy mit mond Pantocsek? Még Schvarz Gyula is Pantocsekre hivatkozott, nem Bluntschlira.
Igazán lélekemelő, hogy az igazi érdem előbb-utóbb mégis diadalra vergődik.
Hogy mit tett Pantocsek? – kérdik önök. Pantocsek számolt. S hiába, a számoló embereké az előny. Mikor a tegnapi szcénánál az egész Ház ungorkodott, morgott, toporzékolt és dühöngött, mikor az elnök felcsapta sipkáját az ülés végén, mikor az elnöki katedra felé vágtatott az egész zajló méhköpű: Pantocsek akkor számolt. Összeolvasta az összes jelenlevőket és azt találta, hogy a mamelukok tizennéggyel voltak többségben. S ma megjelent a lapokban, hogy Pantocsek összeszámlálta az eredményt.
Pantocsek ezért lett nevezetes. A Pantocsek fejében tehát benne volt a többség, és a Pantocsek fejét lehetett volna is hitelesíteni, de Pantocsek óvatos volt és nem hozta el a fejét. Pantocsek egész nap otthon maradt. – A Ház jegyzőkönyvében is benne volt a többség, de nem olyan alaposan, mint a Pantocsek fejében számokra szedve, a jegyzőkönyvben csak a szemmérték szerinti többség volt meg, minélfogva az ellenzék nem akarta hitelesíteni.
Pantocsek ravasz politikus, hogy nem jött el. Hogyha Pantocsek naiv politikus, akkor bejön a Házba, becsalogatja az események logikája. Mert mit tett Pantocsek? Pantocsek azt tette, amit az ellenzék szerint az elnöknek kellett volna tennie. S mégis Pantocsek ellen fenekedik az ellenzék. Pedig ha volna Harun Al Rasid-i bölcsesség az ellenzékben, így kellene szólnia Pantocsekhez, a nagy kalifa legalább így szólana:
– Minthogy te összeszámoltad az embereket, bár nem volt kötelességed, tehát te légy ezentúl elnökké s minthogy Bánffy, bár kötelessége lett volna megszámlálni a szavazatokat, mégsem tette, ő legyen ezentúl Pantocsekké.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem