[TÁVIRAT]

Teljes szövegű keresés

[TÁVIRAT]
[júl. 21.]
Nyíregyháza, júl. 20. (A Pesti Hírlap saját tudósítójának távirata.) A mai tárgyalás iránt rendkívüli érdeklődés mutatkozott. Feszülten várta mindenki az Ónody–Szeyffert-ügy lebonyolítását.
A közvádló és a védők a tárgyalást megelőzőleg az elnökkel tanácskoztak a nyújtandó elégtétel módja iránt. Szeyffertnek utasítása volt a főügyésztől, hogy ha kellő elégtételt nem nyer, hagyja el azonnal Nyíregyházát; ő azonban kijelentette, hogy személyére nézve kész elmenni az engedékenység legszélső határáig és csak az állás sértett tekintélyének követel elégtételt.
Midőn elnök rosszalását kijelentette, Ónody jelen volt a tárgyalási teremben, és benn maradt a szünetig, azután eltávozott.
A tárgyalásnak különben is sok érdekes mozzanata volt. Ilyen volt különösen Hatalovszki esete, aki ma meghazudtolta eskü alatt tett múltkori vallomását, s ezért ellene hamis tanúzás miatt bűnvád rendeltetett el.
–Ugyanez a sors érte Vámosi Julcsát is.
A tiszaeszlári pör ez áldozatai valóban megérdemlik rokonszenvünket, mert mind a ketten meggondolatlanul bár, de nem rosszhiszeműleg cselekedtek. Funták annyira megindult sorsukon, hogy maga ajánlkozott őket védeni. Ami különben nem is lesz nagyon nehéz feladat, mert a büntető kódex értelmében nem büntetendő az, ki hamis vallomását visszavonta, mielőtt ellene följelentés történt vagy vallomásából másra kár háramlott volna.
A keresztény és zsidó tanúk közt. ma is heves jelenetek fejlődtek; nevezetesen midőn Vámosi Julcsát szembesítették Löwenthalnéval, ez utóbbi oly dühös lett, hogy Heumann kérte az elnököt, intse őt mérsékletre, nehogy összeverekedjenek; később meg Vámosiné és Weiszstein Háni ököllel fenyegették egymást, úgyhogy az elnöknek erélyesen kellett közbelépni lecsillapításukra.
Az »eszlári legújabb ügy« eddig még hivatalos megerősítést nem nyert; a bírósághoz ma egész estig semmiféle jelentés nem érkezett e tárgyban.
Holnap Farkas Gábor eszlári bíró kihallgatása következik, kinek állítólagos üzelmeit a védők annyiszor fölemlegették a tárgyalás folyamán, Eötvös erősen sarokba készül őt szorítani.
A mai budapesti lapok némelyikében rendkívüli intézkedésekről közlött hírek teljesen valótlanok. Sem a tárgyalási terem őrségét nem kettőztették meg, sem Szeyffert lakása előtt őr nem áll.
Most már alapos a remény, hogy a tárgyalás jövő héten véget ér, s talán július 30-án vagy 31-én az ítélet is ki lesz hirdethető.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem