120. sz., május 26. AZ UTOLSÓ FÖLVONÁS

Teljes szövegű keresés

120. sz., május 26.
AZ UTOLSÓ FÖLVONÁS
Így nevezi a »Magyarország« ama új szomorú eseményt, mely Budapest előkelő világát tegnap annyira megrázta. S valóban minden azt mutatja, hogy egy nagy reményekkel kezdett élet utolsó fölvonása játszódott le tegnap a káposztásmegyeri erdőcskében, hol a Zichy-Ferraris Viktor gróf és a Károlyi Pista közötti párbaj ment végbe, s a Zichy Viktor meglövésével végződött.
Mi történt itt? A sors ítélt-e? És igazságosan ítélt-e?
Nagy kérdések ezek, amikre bajos felelni. Gróf Zichy-Ferraris Viktor a fiatal államtitkár bizonyára követett el hibákat, de meg is bűnhődött érte, mert magasról esett le.
A sors nem elégelte meg bűnhődését, vagy hogy benne volt a tragikus végzet magja. Mert maga kereste most a párbajt.
Csodálatos, hogy az Asbóth affér kezdetén éppen az lett fátuma, hogy egy párbajba bele nem akart menni.
Most pedig az lett a fátuma, hogy utána futott egy párbajnak.
Isten útjai megmérhetetlenek és kitanulhatatlanok.
Szorítkozzunk most egyelőre a véres esemény leírására, mely ma hibásan lett lapunk távirati rovatában közölve, ugyan is az »előbbi« szó helyett az »utóbbi« szó csúszott be a távirati tudósításba.
Honnan kerekedett e párbaj, élénken emlékezhetnek rá az olvasók.
Midőn Zichy Viktor erkölcsileg megbukott, gróf Károlyi Pista indítványozta, hogy kizárassék a Kaszinóból. E kizárás fájt a főúrnak legjobban.
Visszavonult a magánéletbe, s megírta röpiratát, melyről annak idején a »Szegedi Napló« is megemlékezett. Ennek megjelenése után pedig kihítta párbajra gróf Károlyi Pistát.
Károlyi nem fogadta el a kihívást azon indokból, hogy amaz urak, kik a Kaszinóból való kigolyózási indítványt aláírták, nem tartják Zichyt párbajképes embernek. Erre Zichy a hírlapok nyílt-terébe vitte az ügyet s gyávának nyilatkoztatta ki Károlyit. Másnap az említett kaszinótagok (az egy Mesznát kivételével, ki a röpirat óta rehabilitáltnak tekinté Zichyt) szinte aláírtak egy nyilatkozatot, mely május 6-án jelent meg s így szólt:
Gróf Zichy-Ferraris Viktor a lovagiasság ellen elkövetett eljárása folytán diszkvalifikálva lévén, nem sérthet senkit, tehát a lapok tegnapi számában megjelent gyávasági nyilatkozat által gr. Károlyi Pista nem tekinthető megsértettnek sem nem lehet hivatott arra, hogy Zichy gróftól egyáltalán elégtételt kérjen, ki annak adására képtelen.
Erre Zichy ismét válaszolt, azt mondván, hogy a kaszinói nyilatkozat igazolja, miképp Károlyi gróf csakugyan gyáva, mert csakis a gyáva védekezik mások nyilatkozatával.
E nyilatkozat, de kivált a bécsi Jockey Club magatartása, hol gróf Zichyt Thurn Taxis herceg vette oltalmába, arra a határozatra bírta Károlyit, hogy a párbajt elfogadja.
A párbaj tegnap reggel történt meg 9 és 10 óra közt. Gróf Zichy Viktor segédei voltak: gróf Chorinszky és gróf Zichy Sándor, Gróf Károlyi Pista segédei voltak: gróf Széchenyi Béla és gróf Károlyi Sándor. – A párbaj 20 lépésnyi távolságból történt előlépés nélkül. Első ízben mindketten lőttek, de egyikük sem talált. – Ezután pisztolyokat cseréltek, de teljesen alaptalan az a föltevés, mintha másodízben vont csövű pisztolyokkal lőttek volna. – Másodízben gr. Károlyi Pista lőtt először és Zichyt eltalálta. A golyó a mell jobbik részén, felülről számítva a 3-ik és 4-ik borda közt hatolt be a testbe, és átfúródván a testen, kijött a bal lapocka alatt, olyformán, hogy a bal karnak felső részét is, habár csak könnyedén, megsebezte. A párbajt nem lehetett folytatni: Zichy képtelenné vált a lövésre és a segédek kijelentették, hogy a párbajnak vége van. Ezután az orvosok azonnal a vérzés elállításához kezdtek, és sikerült nekik minden nagyobb vérzésnek elejét venni. Zichyt kocsiba helyezvén elszállíták Damjanich utca 5. szám alatti lakására. Déli 12 órakor érkezett a beteghez dr. Lumnitzer, ki megvizsgálta a sebet, és azt veszélyesnek konstatálta, nem zárván ki azonban a fölépülés abszolút lehetőségét.
Mert nem lehetetlen, hogy a golyó befúródván a testbe, a bordák alatt futott körül és kiszaladt a test másik részén, anélkül, hogy akár a tüdőt, akár a szív hálózatát sértette volna. Ez utóbbi jobbik föltevésre enged következtetni az, hogy vérköpés még a sebzés harmadik órájában sem fordult elő, s így a belső vérzés még nem volt jelen.
A beteg folyvást eszméleténél van, feküdni azonban nem tud, s így legtöbbnyire álló helyzetben van, mialatt két karjaival két ápolójára támaszkodik. Fájdalmat még nem érez, de ha lélegzetet vesz, azt csak nyögve teheti. A dél folyamában már többen részvétlátogatást tettek, de a beteghez nem bocsátanak be senkit. A látogatók közt volt Somsich Pál, később pedig Széchenyi Béla s több mások.
Már délután sikerült őt fekvő helyzetben tartani, ami lényeges föltétele volt annak, hogy állapota rosszabbra ne forduljon. Noha a beteg nyugtalansága az esti órákban valamivel növekedett, ez nem ad okot a komolyabb aggodalomra. A fődolog, hogy eszmélete eddig még egy percre sem homályosodott el, hangja teljesen érces és erős, ami amellett bizonyít, hogy a golyó nem tett kárt a tüdejében. Arca nagyon halvány és szenvedő, de nem vesztette el rendes vonásait és vérköpés mind ez ideig nem jelentkezett, sőt nem alaptalan remény, hogy ezután sem fog beállani. A sebfájdalmak azonban kezdenek beállani, amit főleg az okoz, hogy sehogy sem fekhetik anélkül, hogy sebét ne izgatná. Lélegzése még mindig nem könnyebbedett, sőt koronként görcsöket érez mellében, mik azonban nem tartósak, – Lumnitzer több ízben látogatta meg őt a délután folyamán: a beteg mellett állandóan Lumnitzer egyik asszisztense dr. Puky fungál. – A családból fölváltva a beteg betegágya mellett apja és anyja időznek. Az esti gyorsvonattal gr. Zichy Lajos is megérkezett.
A párbaj lefolyására nézve meg kell még említenünk, hogy a lövések szabályszerűleg tapsra és egyszerre történtek. A második golyóváltás alkalmával Zichy is lőtt, de nem talált. Amint a második golyóváltás megtörtént, Zichy néhány lépést tett, jobb felé, s aztán egy árok partjánál összerogyott. – Az orvos (Lumnitzer) és a négy segéd hozzáfutottak, mialatt gróf Károlyi helyén maradt. – A segédek látván a nagy vérzést, azt hitték nemsokára beáll a halál, s gróf Széchenyi Béla intett kezével Károlyinak, hogy távozzék, mire Károlyi eltávozott. – (A mai nap folyamán el is utazott Budapestről). Ugyanakkor Chorinszky is elment, hogy a szomorú esetet bejelentse Zichy szülőinek. A vérzés rendkívül nagy lévén, Lumnitzer aggódott a hazaszállítás lehetősége fölött. Sikerülvén azonban a sebeket elkötni, a hazaszállítás megtörténhetett. A párbaj némely hírek szerint nem Káposztásmegyeren folyt le, hanem a régi lóversenytéren. A párbajnál nem tanúk, hanem szabályszerű segédek szerepeltek. A mai gyorsvonattal valószínűleg Billroth is megérkezik Bécsből, és konzultálni fog Lumniczerrel.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem