292. sz., december 15. BEBÉ

Teljes szövegű keresés

292. sz., december 15.
BEBÉ
Mi az a bebé? Az aranyos mamácska cukros, elkényeztetett csemetéje a bebé. Nálunk azt úgy nevezik, hogy »kölyök«, vagy »kamasz«, de a finom Párizsban bebé a neve.
A fogalom nemcsak a csemetét jellemzi, hanem a »petit maman«»-t is. Mert a bebé ránő a fiatal mamára, s az restelli fiamnak szólítani, ami nagyít, hanem a maga hiú nézpontjából, még mindig picijének óhajtja láttatni, pedig ez már udvarol, viszonyokat sző és szakít.
A darab meséje meglehetősen bonyodalmas és élénk, hanem azért maga ez a darab mégis elmaradhatott volna, mert semmi kedélyes, semmi naiv zománca nincs rajta annak a kornak, amikor a párizsi ember még bebé: a színpadon nem voltak sem cukros mamák, sem bebék.
A két fiút Kutasi Janka és Aradi Emilia ábrázolta, nem elég jól. Szépen csak Siposné játszott, aki valódi francia nőcske volt, nem úgy Aurélia.
Makó a magántanár szerepében sokszor nevettette meg a közepesen megtelt házat, maszkja megint új volt, s megint jó. Igazi bravúr az már, amit e nemben e derék, igyekező színészünk kifejt.
*
Azt mondják, az embernek minden hét évben változik a természete.
Aradira az idén következett be a hetedik esztendő.
Tavaly folytonosan regényes darabokkal, melodrámákkal üldözött, a hét esztendő előtti nyávogós históriákat szedegette elő, most pedig öregebb korában kezd világfi lenni s csupa francia pikáns darabokat hord színre.
Ritka dolog ez! A jámbor Apafi Mihály őnagyságáról beszélik, hogy öreg korában valahányszor egy fehérszemélyt megpillantott vala, mindig szerelemre gerjedt s mindenféle csatlósoktól üzengetett, hol a szép Deli Mihályné, hol a deli Veér Judit után, nem is említve a többieket, kiknek még nevét megőrzé a krónikás.
Aradi is most szeret bele a frivol darabokba, s tálalja föl derűre-borúra a közönségnek. Így tegnap a »Bebé«-t. Hiszen én magam, meg a férfiak nagy része talán szívesen is veszik, csakhogy nők is járnak a színházba, sőt, mint majd minden este tapasztaljuk, növendék leányok is, a női tanintézetek tagjai.
Egy kicsit erős hát az ilyen darab, mint a »Bebé«.
Vagy ne adassa elő, vagy eressze neki a vörös plajbászt.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem