268. sz., november 16. [SZÍNI BESZÁMOLÓ VII.]

Teljes szövegű keresés

268. sz., november 16.
[SZÍNI BESZÁMOLÓ VII.]
Szombaton került először színre a »Titilla hadnagy«, Rákosi Jenő operettje s úgyszólván az első számbavehető magyar operett, de ez is csak szövegében, mert a mese érdekesen van szőve, s egyes túlzottan frivol részeket kihagyva, szellemesen van megírva, de a zene össze-visszakapkodva a világ összes operettjeiből.
Az operett a zsúfolásig megtöltött nézőtér előtt nem aratott nagy sikert és frenetikus tapsokat, a szereplők sem: Halmayné igen kedves volt s gyönyörűen énekelte: »Én vagyok a kis Titilla Katicája« című dalt, míg Enyváry kisasszony is csinosan adta a címszerepet, midőn azonban parasztleány ruhába öltözött a második fölvonásban, a népiesség kissé lerítt róla.
Néhány estét a »Titilla hadnagy« mindamellett igen jól fog még betölteni a télen át.
Tegnap »A falu rosszá«-t láttuk. A »falu rossza« mindig megpróbálja a színészeket, mert pregnáns karakterisztikuma van az egyes szerepeknek: az egyéni tulajdonok bevegyülése többnyire visszatetsző.
Gyenge előadás volt. Kövesi a bakterben nem volt képes a finom komikumot visszaadni, egy vén gazembert láttunk Gonoszban, nem pedig a helység rafinírozott diplomatáját. Fínum Rózsi sem az volt, akinek lennie kellett volna.
Szabó Bandi, mint Göndör Sándor nem elég hévvel játszott, s gyengébben énekelt a szokottnál is.
Makó holmi »Prófétában« elhullatott kifejezésekből táplálkozva, rögtönzésekkel esetlenkedett, nem véve tekintetbe, hogy úgyszólván »klasszikus« mű adatik a színpadon.
»Ne kotyelj, te dili« s több efféle ostoba mondatokkal mókázott.
Kutasi Jankát kitapsolták kétszer is, de ő sem volt korrekt Boriska, az a méla ábránd, az a ragaszkodó odaadás, mely e szerepet oly széppé teszi, teljesen hiányzott alakításából.
*
Holnap a »Titilla hadnagy« ismételtetik a páros számnak. Szerdán pedig Kutasi Janka kisasszony jutalomjátéka lesz.
Toldi Pista hírneves színművét, az egy darabig eltiltott »Kornéliá«-t választotta.
Nem kétkedünk, hogy úgy a kisasszony, mint a darab nagy vonzerővel fog bírni a közönségre.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem