137. sz., június 22. MI, FEKETE HÁLÁTLANOK

Teljes szövegű keresés

137. sz., június 22.
MI, FEKETE HÁLÁTLANOK
A szivattyúk fiaskójáról szóló közleményünk, mely bejárta az egész magyar és osztrák ellenzéki sajtót, nagy dühre lobbantotta a kormány testőreit, és nevezetesen a »Hon«-t, mely lap tegnapi esti kiadásában nagy garral ránk és a fővárosi ellenzéki lapokra förmed.
És miért teszi ő azt? Mert állítottuk, hogy a szádfal és szivattyúzás az országnak másfél millió forintjába került, mely pénz ki van dobva és melyből álló-hídunk, körtöltésünk és szabályozott Tisza-partunk lehetett volna. Pedig mindez tiszta igazság.
A válogatott kormánypárti gorombaságokból, melyekkel lapunkat, a »Pesti Napló«-t és a »Magyarország«-ot illeti, íme néhány mutatvány:
De hát el lehet-e mondani becsületes, jó lelkiismerettel azt, hogy a töltésre és szivattyúkra kiadott pénz a vízbe van dobva haszontalanul? Hogy ezt mondhassa valaki, ahhoz óriási butaság vagy éppoly nagy adaga a nyomorult lelkületnek kívántatik.
Azt mondja továbbá, hogy az ellenzék, s kivált a habarék lelkiismeretlensége annyira megy, hogy Szeged megmentésének ügyét rosszlelkűséggel ellenzéki fegyverül fölhasználja. A kormány pedig csak annyit tesz Szegedért, hogy érte »csak maga az isten tehetett volna többet«. És mi ezért a hála és köszönet?
A legimpertinensebb vádaskodás, a legalaptalanabb szemrehányások. Valóban nem képzelünk a föld hátán sivárabb, mizerábilisabb és perfidebb ellenzéket, mint aminő a mi habarékunk.
Ezen szeretetreméltóságokban osztozkodnunk kell a fővárosi pártlapokkal. De kedveskedik nekünk a »Hon« külön bókkal is.
S hogy még a fővárosi habaréklapok csinálnak a katasztrófával politikai tőkét, bár elég kvalifikálhatlan és nemtelen dolog, még hagyján, de hogy az ott helyben, Szegeden megjelenő habaréklap is agitál, ez minden kritikán alul álló fekete hálátlanság.
Nem szándékunk a »Hon« impertinenciáira hasonló modorban felelni. Megszoktuk mi már azt, hogy a kormánypárti lapok az érvek hiányát gorombáskodásokkal, gyanúsításokkal és durva ráfogásokkal pótolják. De érdekes lesz közelebbről szemügyre venni azon indokokat, melyek a »Hon«-t ezen támadásra bírták.
A »Szegedi Napló« közvetlen az árvíz után határozottan kijelentette, hogy a kormánynak Szeged rekonstrukciójára vonatkozó intézkedéseit és cselekményeit nem tekinti pártkérdésnek és azokat egész tárgyilagosan és függetlenül, tisztán Szeged érdekeinek szempontjából veszi bírálat alá. Ezen álláspontot foglaljuk el ma is.
Mi a királyi biztosi intézményt kedvezően fogadtuk. Mi magát a királyi biztost, Tisza Lajost, bár ő Tisza Kálmán testvére, kinek országos politikája ellen harcoltunk eddig és harcolni fogunk ezután is, míg az gyökeresen meg nem változik, nem támadtuk meg pártszempontból. A biztosi tanács intézkedéseit tárgyilagosan ismertettük és fakciózus bírálat alá vontuk. Sőt Tisza Kálmán belügyminiszternek Szeged iránti jószándékaiban bíztunk, mert bíztunk a király szavaiban, melyeket megvalósítani és akaratát végrehajtani Tisza van hivatva. Végre nemegyszer a kormány egyes intézkedéseire nézve (mint p. o. a pénzintézeteknek nyújtott segély), nyíltan hálás elismerésünknek adtunk kifejezést.
Mindezeket csak mint bizonyítékot, s nem mint védelmet, melyre nem szorultunk, hozzuk föl. Mint bizonyítékát annak, hogy ha megtámadtuk a szádfal-építést és szivattyúzást, azt nem mint ellenzékiek, hanem mint szegediek tettük. Tettük pedig azért, mivel jól tudjuk, hogy nagyon is megvan azon áldozatok nagyságának a határa, melyet az ország Szegedért hozhat. Végtelenül fájt az a szegedieknek, hogy az ország drága kincse kidobatik haszontalanul, hogy az áldozatot meghozza az ország, de annak gyümölcsét sem mi, sem az ország nem élvezi.
Ugyanerre nézve nincs pártkérdés köztünk Szegeden, bizonyítja a nagyon is kormánypárti laptársunk magatartása. A »Sz. H.« a szádfalért és szivattyúzásért elköltött pénzt csak úgy deklarálta kidobottnak, mint mi. Ő tehát a »Hon« szerint alkalmasint kettős »fekete hálátlanságot« stb. tanúsított. Miért nem veszi a derék »Hon« azt észre? Miért szid csak bennünket, s nem őket is, és valamennyi »fekete hálátlan« szegedieket?
Megvan ennek a maga oka.
A kormány belátja maga is a szádfal és a szivattyúk fiaskóját. Tudja jól, hogy azért a megtámadtatás elkerülhetlen. A támadások sokkal mélyebb benyomást tesznek, ha nem szenvedélyek, hanem a tiszta igazságszeretet által sugalltatnak.
A kormánypárti lapok tehát törekszenek a támadásoknak pártszínezetet kölcsönözni, hogy a kormánypárti képviselők független része előtt azoknak élét vegyék.
De ez nem fog sikerülni. Mi a szádfalért most sem a kormányt támadjuk meg. A kormányt tiszta szándék és jóakarat vezérelte. De azon »szakértők«, kik Szegedet már egyszer tönkre tették, álcáztassanak le, nehogy Szegedet és az országot mégegyszer a vész örvényébe sodorják. Nem a kormány a vétkes, hanem rossz önérdek vezérelte tanácsadói.
Hogypedig a szádfal, mely egymilliókétszázhuszonötezer forintba került, nem felelt meg céljának, azt bizonyítják a már régebben elmondottakon kívül a következő hiteles adatok.
Ha a szádfal céljának megfelelt volna, akkor az apadásnak a város területén sokkal gyorsabban kellene végbemennie, mint künn.
Éppen az ellenkezőjét tapasztaljuk. Folyó hó 25-én délután a külvíz tükre 25 centiméterrel volt magasabb a belvíz tükrénél. Ma délelőtt 11 órakor a X. szakasznál 21 centiméter volt a különbség. Tehát 5 és fél nap alatt a belvíz 19 centiméterrel apadt, míg a külvíz 23 centiméter apadást mutat. Ebből kitűnik, hogyha a szádfal nem volna a városban, a víz ma legfőbb[!] csak 10-12 centiméterrel volna magasabb, mint amilyen tényleg. Mert bár a X. szakasznál 21 centiméter különbség van, mely szakasz egyenes vonalban van a felsővárosi templom tornyával, lefelé az esésnél fogva a különbség bel- és külvíz közt mindinkább kisebbedik, tehát a városban is csak a 21 centiméter egy részét lehet mint színvonal emelő tényezőt számításba venni. De ezen különbség is rövid idő alatt el fog enyészni, mivel 5 és fél nap alatt a külvíz 4 centiméterrel többet apadt a belvíznél, s úgy 18-20 nap alatt bel- és külvíz teljesen ki lesznek egyenlítve.
A szádfal csak azon esetben tett volna szolgálatot, ha elkészülhetett volna a zöldár előtt. Ez lehetetlen volt, s úgy a szakembereknek azt kellett volna a kormánynak tanácsolni, hogy várja be a Tisza természetes apadását, mert lehetetlen ezelőtt Szegedet a belvíztől megszabadítani és az óriási költségek kidobottnak tekintendők.
Azok a szakértők vagy nem akartak, vagy nem mertek így nyilatkozni. Mindkét esetben egyenlő mértékben elítélendők.
Egészen hasonlóan állunk a szivattyúkkal, melyekre nézve mai újdonsági rovatunkban részletes és hiteles adatokkal szolgálunk.
Állításunk, hogy a szádfal és szivattyúzás kidobott pénz, tehát igaz és való.
Elhisszük, hogy a kormánypárti lapok gyakran háladatosságból hazudnak. Mi azonban kimondjuk az igazat, ha hálátlanoknak is deklarálnak bennünket. Már mi ilyenek vagyunk, mi szegediek.
Mi, fekete hálátlanok.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem