280. sz. december 11. SUBLIMIOR MATHESIS

Teljes szövegű keresés

280. sz. december 11.
SUBLIMIOR MATHESIS
Esmétlen Bakay! Mert hát Bakayval mindig történik valami, s ami ővele történik, az mind nagy politika.
Képzeljen el a nyájas olvasó egy mitológiai mérő-serpenyőt, az egyik serpenyőben Tisza Lajos ül, a másik serpenyőben Bakay Ferdinánd ül.
S a mérleg alá nem billen, hanem mozdulatlan mint a nap, amióta Bakay vagy akarom mondan Józsua megállította.
Valóban uraim, e jeles státusférfiú pusztán azért látszik születve lenni, hogy szegény Tisza Lajost mindenütt contracarirozza.
Ha Tisza Lajos a vödör, mely leereszkednék a közösügyes kútba (ahonnan Bakay is iszik titokban), akkor Bakay Ferdinánd nehezék a kútgémen.
Múltkor szemrehányást tettek neki, miért nem vett részt az adóügyi javaslatok szavazásánál, ahol az ellenzék távolmaradása biztosította csak a többséget a kormánynak.
A nagy státusférfiú ravaszkásan mosolygott:
Minek vettem volna részt? mondá Mi ketten Lajossal (Tisza Lajossal) nem numerálunk. Ő igennel szavaz én nemmel. Egy az egyből, nem marad semmi. Megyeztünk Lajossal, hogy egyik sem megy szavazni, s így annyi, mintha mind a ketten leszavaztunk volna.
S aztán, teszi hozzá még Bakay úr, mit keressen ő most Budapesten, az ő ereje idelenn van.
E magas politika ormain ül idehaza jó Bakay Nándor, szedve a nyomorúságos öt forintokat ott, s a hitvány tízforintokat itt.
De azért ő tevékeny ember. S mint a borbélyműhelyek réztányérja, minden szellőre mozdul. Hanem persze úgy mozdul, ahogy a szél fúj.
Nem régiben a behozatali vámokról volt szó idehaza. S mint mindennek, e dolognak bölcsője is a királyi-biztosi rezidenciában rengett. Bakay mosolygó arccal fogadta a kisdedet, altatódalt dúdolt neki, s ha igaz a fáma, megígérte, hogy népszerűsége megmaradt pelenkáit rendelkezésre bocsátja.
Már, hogy tudniillik ő maga támogatni fogja s híveivel is támogattatja…
De azonban, mint minden világi dolog, a behozatali vám is csak olyan.
Vannak halandók, akiknek tetszik és vannak halandók, akiknek nem tetszik.
Bakay Nándor azonban mindenekfölött vallásos férfiú, aki a biblia nyomán örül az örvendezőkkel és siránkozik a sírókkal.
Így hozza ezt magával az illedelem és a keresztényi erkölcs.
Lőn tehát, hogy Bakay úr fölszította az elégedetlenséget, s oda működik, hogy a lakosság nyújtson be petíciót az országgyűléshez, a behozatali vámok ellen, majd megszünteti ő azokat ott, mert az ő ereje odafönn van.
Midőn pedig a királyi biztos színe elé járul, letevén szivarját az előszobában, nyugodt önérzettel tekint az excellenciás szemekbe mintha mondaná:
»Lajos, Lajos! …én tartom benned a lelket.«
…E magas politika ormain ül idehaza jó Bakay Nándor, szedve a hitvány öt forintokat ott, a nyomorúságos tízforintokat itt.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem