50. sz., december 11. RÖVID SZEMLE

Teljes szövegű keresés

50. sz., december 11.
RÖVID SZEMLE
Megint ott vagyunk, ahol a mádi zsidó. A sok beszédnek, a sok hűhónak ismét csak az a folytatása, hogy államkölcsönt veszünk fel. Széll Kálmán pénzügyminiszter folyó december 3-án utazott Bécsbe, hogy egy nagy járadék-kölcsön ügyében a szerződést aláírja, miután őfelsége előleges beleegyezését kinyerte. A kölcsön végleges megkötése december 5-én este történt meg, ekkor írták alá a 16 pontból álló szerződést egy részről Széll Kálmán pénzügyminiszter, másrészről Báró Rotschild Albert, Báró Wodiáner Mór, Hauseman, Hornbostel és Weninger. A kölcsön 80 millióra szól; de az alkalommal csak ennek fele, 40 millió iránt jött létre egyezmény.
Amit még a kölcsönről mondhatunk, az bizony nem valami kellemes. Eltekintve, hogy drága hat száztólira van fölvéve (aminél drágább kölcsönt még a nyomorék Törökország sem kötött soha), ha províziót és mindent leszámítunk, 100 frt helyett csak 80 frt-ot fog az állam kapni valódi értékben.
Adja isten, hogy ez legyen az utolsó kölcsön (ami fájdalom, nagyon merész óhajtás), s hogy Széll Kálmánnak sikerüljön nemes feladata, mely az ország talált pénzügyi viszonyainak javítására irányul.
Az országgyűlés még nehány napig tart a karácsonyi ünnepek előtt, s legfeljebb némely apróbb dolgokat fog elintézni. A munka vastagabb vége az ünnepek utánra marad. A múlt hét eseményei közül magasan emelkedik ki a honvédek országos segélyezésének megszavazása, ami csakugyan a kormány érdeme, mert tovább mert menni, mint elődei, kik a haza adott szavát féltek beváltani.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem