17. sz., április 22. A MÉLTSÁS FŐRENDEKRŐL

Teljes szövegű keresés

17. sz., április 22.
A MÉLTSÁS FŐRENDEKRŐL
A fúzió nem jót tett őméltóságaiknak. – Ilyen levegőváltoztatásra nem számítottak. Magok sem tudják, hogy miért, de kezdik magokat kényelmetlenül érezni az új helyzetben; okuk nincs aggályra, a 67-es egyezmény, melyet ezelőtt támogattak, ma is megmaradt, az elvek is ugyanazok, a hajdani jobboldal csak nevet cserélt s megszilárdult.
És mégis, míg azelőtt éveken keresztül egyetlen ellenzékeskedő szó sem hangzott a kormány ellen a főrendi padokról, – most egyszerre heves ellenzék üti fel fejét gróf Cziráky főszószólása mellett. Nem bíznak – úgymond – a »kormány politikájában«, és csörgetik rozsdás kardjaikat, haragos zsörtölődő arcokat vágván, elégedetlenül rázzák fejüket. – De hogy »miért?« – azt voltaképpen tudni nem lehet. Sem a közönség, sem a kormány, sem ők maguk nem tudják. Olyanok ők, mint a köszvényes láb, mely egyszerre csak elkezd fájni minden ok nélkül, a hasogatás időváltozást jelent a meg nem változott időben.
A »köszvényes láb« csakugyan megérzi a változást, s így meglehet, hogy a főrendiház is jó kalendárium. Ennek csak örülhetünk, mert a jóslat kedvező, s a főrendiház alighanem szabadelvűbb széláramlattóli féltében érzi magát rosszul, minélfogva előre is igyekszik az ellenkező áramlatnak, Sennyey bárónak kiegyengetni amaz útját, mely a katolikus papság szerint mindenekelőtt Rómába vezet, de a mi meggyőződésünk szerint az abszolutizmus előszobája.
Jelenleg a Ghyczy által félbenhagyott és a képviselőház által már elfogadott adójavaslatok tárgyaltatnak a főrendiházban.
Amily gyorsan folyik amott a munka, éppoly lassan megy a főrendiházban.
Gróf Cziráky, Széchen Antal, gr. Zichy Nándor s. a. t. mindennap elkészülnek egy-egy pattogó beszédre, mely megengedem, gyönyörűségére szolgál a méltóságos főrendeknek – de annál nagyobb bosszúságára a pénzügyminiszternek s azoknak, kik az időfecsérlést kipótolhatlan veszteségnek tartják napjainkban.
Különben a felsőház ezen ok nélküli ellenzékeskedése csak sietteti azt, mit már régen óhajt az ország, hogy ti. reformáltassék a felsőház, mely mai alakjában csak akadályozása a törvényhozásnak: ne csak a születési, hanem az értelmi arisztokrácia is foglaljon abban helyet.
Politikai oldaláról tekintve a főrendiház magatartását, úgy tűnik fel mint előcsatározása ama küzdelemnek, melyet a Sennyey-pártiak fognak kifejteni a választások alatt. Máris szervezkedik a gárda. A jövő héten – mint biztos forrásból értesülünk – a magyar püspökök értekezletet tartanak, s minden jel oda mutat, hogy a választásokon követendő eljárásról fognak tanácskozni s aztán megindítják a keresztes hadjáratot a szabadelvűség ellen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem