10. sz., március 5. A VÁLSÁG VÉGE

Teljes szövegű keresés

10. sz., március 5.
A VÁLSÁG VÉGE
A minisztérium nagy vajúdások után végre megalakult, mégpedig a koalíció létesülésével abban a volt baloldal is képviselve van három tagja által, s ha tekintetbe vesszük, hogy Tisza Kálmán belügyminiszter a kabinet éltető lelke, ki az egész kormánygyeplőt vasmarkába szorítva tartja, bízvást elmondhatjuk, hogy a volt baloldal kormányoz ez idő szerint.
De lássuk, kik lettek miniszterekké. Miniszterelnök s király oldala melletti miniszter br. Wenckheim Béla, pénzügyminiszter Széll Kálmán, belügyminiszter Tisza Kálmán (baloldali), kereskedelmi miniszter báró Simonyi Lajos (baloldali), közoktatásügyi miniszterül ismét megmaradt Trefort Ágost, valamint honvédelmi miniszternek is Szende Béla, igazságügyér Perczel Béla lett, közlekedésügyi miniszter Péchy Tamás (baloldali) s végül horvát-miniszterré újra Pejacsevics Péter gróf neveztetett ki. Az új kormány nagyon nehezen alakult meg, különösen sok baj volt az igazságügy-miniszteri tárca betöltésével, melyet egymásután utasítottak vissza Ghyczy, Horváth Lajos és Perczel is, ki végre is őfelsége unszolására vállalta azt el. Nemkülönben volt a közlekedésügyi miniszterséggel is, mellyel Szontagh Pál kínáltatott meg, de visszautasította. Az új kormány tehát végleg csak kedden alakulhatott meg, s tehette le az esküt őfelsége kezébe; mi meg is történt a budai várlak nagy tróntermében.
Szerdán déli 12 órakor a képviselőház ülést tartott, melyben a miniszterek bemutatták magokat. A lelkesedés elég nagy volt a képviselők részéről. A közönség érdeklődése pedig leírhatlan; iszonyú néptömeg lepte el nemcsak a karzatokat, hanem az országház tájékát is. Mindenki kíváncsi volt látni, mint veszik ki magokat a baloldaliak a piros bársony miniszteri székeken. Bent a házban az árnyalatok vezérei mind beszéltek. Először Simonyi Ernő, aztán Sennyey Pál, végre pedig Lónyai Menyhért beszélt, mindnyájan feltűnő békülékeny szellemben, mi a ház általános tetszésével találkozott. Mindenki azon reménnyel távozott a házból, hogy ez a minisztérium fogja talpra állítani Magyarországot. Adja isten, hogy úgy legyen!

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem