A HALÁLLOMÁNY ÉS VÁLTOZÁSAI

Teljes szövegű keresés

A HALÁLLOMÁNY ÉS VÁLTOZÁSAI
A halgazdasági tanulmányok és a halásztapasztalatokat tükröző néprajzi leírások a halállomány mennyiségének csökkenésében szokták megjelölni a magyar vízrendszer átalakításának közvetlen hatását. Az ármentesítés azonban minőségi szempontból szintén jelentős befolyással volt a halfaunára. Néhány, gazdasági szempontból kiemelkedően fontos halfaj gyakorlatilag eltűnt a magyar vizekből. Más, korábban inkább csak a tömeges zsákmányolás lehetősége miatt értékelt fajoknak pedig megnövekedett a halgazdasági szerepe.
Ez az átértékelődési folyamat a halászat szerszámanyagát és munkaszervezetét is módosulásra kényszerítette. A halászok és a halfogyasztók ugyanis minőségi szempontból rangsorolták – és rangsorolják manapság is – a halakat: a konyhai felhasználás gyakoriságát, a készíthető halétel presztízsét, ezzel együtt a piaci árat a halhús íze, szálkás vagy kevésbé szálkás volta határozta meg. Az ebben az értelemben „értékesebbnek” minősülő halfajok megszerzésére speciális fogási módokat alkalmaztak: nem bízták a véletlenre partra húzott zsákmányuk összetételét. A halászszerszámok egy részének jelentőségcsökkenése, a használatból való kikopása, a tömegzsákmány 116elérésére alkalmas fogóeszközök jelentőség-növekedése tehát nem lenne értelmezhető, ha legalább futólag nem tekintenénk át ezeket a halfaunában bekövetkezett minőségi változásokat.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem