utókor

Teljes szövegű keresés

utókor főnév
1. A mostani kor, a jelenkor v. (a múltban, ill. a jövőben) jelennek tekintett kor után következő idő; későbbi kor.  Még a falak álltak, mikor még köveiket a vállalkozó utókor szentségtelen keze szét nem szedte. (Jókai Mór) Czirmaitól kép nem maradott fenn az utókor számára. (Krúdy Gyula)
2. Kül. az e korban élő v. élt nemzedék, ill. véleménye, értékelése. A hálás utókor; az utókor számára feljegyez vmit; az utókorra hárul a feladat, hogy …; az utókorra marad, száll vmi. Csak az utókor méltányolta az életében lekicsinyelt művész munkáját.  Az államférfit, kit nagynak neveztünk … Komédiásnak nézi az utókor, Ha a valódi nagyság lép helyébe. (Madách Imre) Az utókor se sietett e mellőzött költőnek elégtételt adni. (Ambrus Zoltán) [A költő] neve, ha van, csak áruvédjegy | mint akármely mosóporé, | s élete, ha van élte még egy, | a proletár utókoré?! (József Attila)
utókori.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem