ugyanannyi

Teljes szövegű keresés

ugyanannyi [n-a] névmás, mutató (tőszámnévi)
I. (melléknévi)
1. <A szóban forgó v. a mellékmondatban megjelölt mennyiséghez viszonyítva:> pontosan, éppen annyi; éppannyi. Ötven mázsa búza és ugyanannyi rozs. Testsúlya ugyanannyi, mint az enyém.  Volt… kétezer hold örök birtoka és ugyanannyi zálogos birtoka. (Eötvös Károly) Kiosztatott nyaranként a bontóvári gyerekek közt háromszáz labdát, télen pedig ugyanannyi pár korcsolyát. (Mikszáth Kálmán)
2. <Több személyről szólva:> <mindegyik személy részéről, mindegyikre vonatkoztatva> éppen annyi. Mindketten ugyanannyi idő alatt tettük meg az utat.
II. (főnévi)
1. Azzal egyenlő mennyiség, tömeg <vmiből, amiről beszélünk, amit az előzményekben részleteztünk, amit a következőkben jellemzünk v. részletezünk.> Ugyanannyit tud, mint tavaly. Ugyanannyi fér erre a szekérre, mint arra.
2. Ugyanolyan összegű pénz. Ugyanannyiért vettem a lovat, mint te.
III. (ragos alakok, határozószó-szerűen)
1. <Személyekről szólva.> Ugyanannyian: pontosan az előzményekből ismert v. a következőkben megjelölt, részletezett számban, számmal. Az egyik osztályból negyvenen jelentkeztek a kirándulásra, a másikból ugyanannyian.
2. Ugyanannyira: a) az ismert, a szóban forgó v. a mellékmondatban közelebbről megjelölt távolságra; ugyanolyan messze, ill. közel. A szüleim lakása ugyanannyira van a színháztól, mint a miénk. b) (átvitt értelemben, bizalmas) <rendsz. a jut, megy, visz igékkel kapcs.> vminek a beszédhelyzetből, a szövegkörnyezetből ismert fokáig. Ő is ugyanannyira vitte, mint a bátyám.
3. Ugyanannyiszor: az ismert, a szóban forgó számnak, alkalomnak, esetnek pontosan megfelelő számban, alkalommal, esetben. Tavaly háromszor találkoztam vele, az idén ugyanannyiszor.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT