somfordál

Teljes szövegű keresés

somfordál tárgyatlan ige -t, -jon (bizalmas, rendsz. rosszalló)
1. A feltűnést kerülve, lopakodva, bújva, rossz lelkiismeretét magatartásával elárulva, esetleg megszégyenülve, lassan megy vhová; sompolyog.  Laci rákvörösen somfordált az ajtó felé. (Mikszáth Kálmán) Hát te hova somfordálsz? Elvégezted már a dolgod a ház körül? (Babits Mihály)
2. <Személy> vhol, vki körül settenkedve jön-megy, rendsz. azért, hogy vmit kérjen v. kapjon; sompolyog. A gyerek folyton az anyja körül somfordál.  Ketten-hárman ott somfordáltak eleinte a zongora körül, amíg Fruzsinka kisasszony valami románcot … énekelni nem kezde. (Jókai Mór) Egész világéletében a kötények körül somfordált. (Mikszáth Kálmán) A kávés … somfordált a dominózók táján. (Móricz Zsigmond)
3. <Állat> hízelegve, rendsz. vkihez törleszkedve v. vminek a közelében, vmit várva jár-kel; ólálkodik, settenkedik, sündörög. A macska mindig körülöttem somfordál. A kutya a konyha körül (v. előtt) somfordál.
Igekötős igék: elsomfordál; elősomfordál; hátrasomfordál; kisomfordál; lesomfordál; visszasomfordál.
somfordálás; somfordáló.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem