sógorság-komaság

Teljes szövegű keresés

sógorság-komaság főnév (mindkét tagot ragozzuk)
1. (népies) A legtávolabbi kapcsolatokig terjedő rokoni viszony. Nem lehet tudni, hogyan rokonok, valami sógorság-komaság van köztük. A faluban mindenki sógorságban-komaságban van egymással. || a. (néha gúnyos v. rosszalló) Az ilyen viszonyban álló személyek összessége, valamennyi rokon, az egész távoli rokonság, atyafiság. Az egész sógorság-komaság ott volt a lakodalmán. Sógorság-komaság összefogott az érdekében.
2. (gúnyos, rosszalló) Rendsz. (anyagi) érdeken alapuló (rokoni, baráti) kapcsolat, érdekszövetség, cimboraság.  Tetszik tudni, hogy sógorság-komaság dönti el a dolgok menetét. (Krúdy Gyula)
3. jelzői használat(ban) (gúnyos, rosszalló) <Állandósult szókapcsolatokban:> ilyen kapcsolatra, érdekszövetségre valló, jellemző, abból adódó; rokoni, baráti. Sógorság-komaság alapon: egymásnak kedvezve, elnézve sok mindent; sógorság-komaság ügyben.
sógorsági-komasági.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem