semmiházi

Teljes szövegű keresés

semmiházi [ë] melléknév és főnév
I. melléknév
1. (rosszalló) Haszontalan, hitvány, naplopó <személy>. Ilyen semmiházi emberhez nem adom a lányomat.  A katonafogásnál az az elv a város vezetőségében, hogy a semmiházi naplopókat, a haszontalan csirkefogókat szedjék össze. (Móricz Zsigmond)
2. (kedveskedő, tréfás) Haszontalan, csintalan <rendsz. gyermek v. (ritka) kis állat>. Ejnye, semmiházi kölyke!  A kis semmiházi jószág tudott neki kedvében járni. (Mikszáth Kálmán)
II. főnév -t, -k v. -ak, -ja
1. (rosszalló) Semmiházi ember. [Ki vette el a lányát?] – Egy semmiházi. Egész nap alszik a semmiházija.  Semmiházi! te itt alszol, ahelyett, hogy dolgoznál … (Vajda János) Férjhez ment … elvette egy kártyás semmiházi, félév alatt elkártyázta a hozományt. (Kosztolányi Dezső)
2. (kedveskedő, tréfás) Haszontalan, csintalan gyermek v. (ritka) kis állat. A kis semmiházi már megint elszaggatta a nadrágját. Te kis semmiházi!

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem