semmiféle

Teljes szövegű keresés

semmiféle [ë] névmás, általános (melléknévi)
A címszó után a kiejtésjelölés helyesen: [ë-e]
<Önállóan rendsz. egyszavas mondatként v. tagmondatként; egyébként gyak. második, esetleg harmadik tagadó v. tiltó jelentésű szóval kapcsolatban.>
1. Minden lehetséges v. számba vehető fajta közül egyikhez sem tartozó; semminemű; semmilyen. Semmiféle befolyásnak nem enged. Semmiféle érvvel nem lehet megcáfolni. Nincs semmiféle meggyőződése. Semmiféle sérelem nem esik rajta. Semmiféle szeszes italt nem iszik.  Egy rozzant fészer volt még az udvaron: Elbontá, eladta köveit és fáját, Minek az ól, ha nincs semmiféle barom? (Arany János) Semmiféle zaj már nincs, olykor nagyon messzünnen némi kutyaugatás ha hallható. (Tömörkény István)
2. (ritka, kissé rosszalló) Csekély értékű, értéktelen; semmi; akármilyen.  Nem szorult a Fegyverneky név arra, hogy semmiféle emberek firkáljanak róla. (Móricz Zsigmond)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem