sakk

Teljes szövegű keresés

sakk főnév és mondatszó
I. főnév -ot, -ja
1. (játék) Hatvannégy, váltakozva sötét és világos négyzetre osztott táblán két fél által 16–16 bábuval játszott játék, amelyben a résztvevők meghatározott szabályok szerint felváltva mozgatják a figurákat, és az a céljuk, hogy mattot érjenek el. Sakkot játszik; szereti a sakkot. A sakk az elme sportja.  Egy órai sakkban … benne van egy igazi csatának minden fogása. (Gárdonyi Géza) Nem ismert nőt, kártyát, élvezetet, mindene a sakk volt. (Karinthy Frigyes) Resteltem … a vereség | … kínját, szégyenét: | úgy resteltem, hogy még egy parti sakk | is vacogtatta a fogaimat. (Szabó Lőrinc)
2. (rendsz. többes számban) (ritka) Bábu, amellyel ezt játsszák. Letört egy sakkom feje. Hol vannak a sakkok?
3. (ritka) Játszma ebben a játékban. Akarsz egy sakkot játszani?
4. E játék olyan helyzete, amelyben a királyt a következő lépésben ki lehetne ütni. Örökös sakk, sakkba lép, sakkban van; hárítja a sakkot; sakkot mond: erre a helyzetre figyelmezteti ellenfelét; (átvitt értelemben, bizalmas) sakkot ad vkinek: a) vkinek a vállalkozását, ügyét ellenintézkedéssel meghiúsítja; b) vitatkozásban cáfolhatatlan érvekkel elnémít vkit; (átvitt értelemben, ritka, bizalmas) bekapja a sakkot: kezdeményezésében nem egészen érdemtelenül vereséget szenved.
5. (átvitt értelemben) Sakkban tart vkit: vkinek tevékenységét korlátozza, hogy ne tudjon önállóan kezdeményezni; megbénít.  Nem számítjuk ide a figyelősereget, mely a segédsereget sakkban tartja. (Kemény Zsigmond) Néhány száz ember elég lesz Ali basát ez oldalról sakkban tartani. (Jókai Mór)
II. mondatszó <Annak a figyelmeztetésnek a kifejezésére, hogy az ellenfél királya olyan helyzetben van, hogy kiüthető.> Sakk!; vigyázz, sakk!
Szóösszetétel(ek): 1. sakkasztal; sakkbábu; sakkbajnok; sakkbarát; sakkdeszka; sakkélet; sakkfeladvány; sakkgyőzelem; sakkirodalom; sakkiskola; sakkjátszma; sakk-készlet; sakk-klub; sakk-közönség; sakk-kultúra; sakklépés; sakkművészet; sakkolimpia; sakkparti; sakkrajongó; sakkrovat; sakkszövetség; sakktorna; sakkválogatott; sakk-világbajnokság; 2. zsebsakk.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT