rátart

Teljes szövegű keresés

rátart ige
1. tárgyas Rátart vmire: úgy tart vmit, hogy az vmi fölött legyen, esetleg vminek a felületéhez érjen. Rátartja a serpenyőt a tűzre, a szalonnát a parázsra. Rátartotta a tenyerét a szemére.  [A] táblabíró odahajolt a fekvőhöz …, rátartotta fülét a mellére. (Jókai Mór) || a. tárgyas (ritka) Feléje, ráirányítva tart; ráfog (1). Rátartotta a puska csövét.
2. tárgyas (régies, irodalmi nyelvben) Rátartja magát (vmivel): önérzetesen, nagyralátóan viselkedik; nagyra tartja magát (vmivel), büszke vmire.  Jó leány, ne tartsd rá magadat annyira. (Csokonai Vitéz Mihály) Eresszenek a csatára … Ha megjövök elevenen, Koszoru lesz a mellemen … Rá is tartom magam vele. (Arany János)
3. tárgyatlan (népies) Rátart (vmire): szokásból, megszokottságból megkíván, igényel vmit. Nyolckor mindig le szoktam feküdni, úgyhogy már egészen rátart a szemem. Ne vakard a lábad, mert majd rátart.  Elfojtom hát könyűm! De lám, minő | Bolond az ember! a természet rátart, Mondjon akármit a szégyenkedés. (Arany JánosShakespeare-fordítás) || a. tárgyatlan (tájszó) Kitartóan megmarad vmi mellett; kitart.
Vö: tart (I. 1b).
rátartás; rátartható; rátartó; rátartott.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem