kivesz [1]

Teljes szövegű keresés

kivesz [1] [ë] tárgyas ige
1. Kezével v. vmely eszközzel megfogva, vmely belső helyről kívül levő helyre emel vmit, vkit. Húst, levest, süteményt vesz ki a tálból; kiveszi a vízből a beleesett faleveleket; kiveszi a pénzt a zsebéből; kiveszi a ruhát a szekrényből; kiveszi a vödröt a kútból; (átvitt értelemben) kiveszi vkinek a szájából a falatot, a kenyeret: vkinek a megélhetésére tör; kiveszi a ® méregfogát. Kiveszi a gyereket kocsijából.  „Van még vacsoráról egy darabka sültem.” | S asztala fiából egyben ki is vette, S egy fehér cipóval én elém letette. (Garay János) Nemzetes uram … belenyúl a tarisznyába, s kiveszi a csutorát. (Eötvös Károly) Kivette zsebéből a revolvert, … célzott, és elsütötte. (Kosztolányi Dezső) || a. <Vhová beerősített v. odaszorított dolgot, tárgyat> kezével kiemel, kiszed. Kiveszi a füléből a fülbevalót.  Bíró uram ki sem vette a fönségesen füstölő makrát az agyarából. (Mikszáth Kálmán) || b. Kivesz vmit vkinek a kezéből: a) megfog vmit, amit vki a kezében tartott v. fogott, és kiemeli, elveszi onnan; kiveszi a tálat kezéből; b) (átvitt értelemben) megfoszt vkit vmitől. Kivették a földet a földesurak kezéből. Kiveszik a hatalmat a kapitalisták kezéből. || c. (átvitt értelemben) (Vkinek) szájából veszi ki a szót: éppen arról kezd beszélni, amiről a másik beszélni akart.  Mielőtt megszólalhatott volna, szép nagynéném kivette a szájából a szót. (Jókai Mór) || d. Alattomban, titokban kiemel, kilop. Valaki kivette a zsebéből a villamoson a pénztárcáját.  Ha egy gazdag ember kivesz egy kiflit az inas hátán levő kosárból, az vicc … De ha egy éhes veszi ki, azt … be kell csukni. (Móricz Zsigmond)
2. <Vhol félretett, raktározott holmit> magához vesz. Kiveszi pénzét a bankból. Kiveszi a ruhát a zálogházból.
3. <Élő testből idegen testet v. beteg testrészt> eltávolít, kioperál. Kiveszik a szálkát az ujjából, a muslicát a szeméből, a babszemet az orrából, a (puska)golyót a csontjából; kiveszik a manduláját, a vakbelét.
4. Kivesz vmiből vmennyit: vminek bizonyos mennyiségét, részét megfogva magához veszi. Kiveszi a (maga) ® részét vmiből; kiveszi vkinek a ® zsírját. Kivesz egy csipetnyit a sóból. Kivesz egy maroknyit a dióból. A szénből kivett egy darabot, és elkezdte vizsgálni.
5. <Vmiből vmely szennyfoltot v. más, nem kívánatos jelenséget> tisztítással, vasalással, egyenesítéssel eltávolít, s ezzel vminek piszkos v. nem kívánatos állapotát megszünteti. Kiveszi a nyolcast a kerékből, a ráncot az ingből; kiveszi a tintát a ruhából. A szappan kiveszi a foltot a fehérneműből.  Mocsok esett lepedőmön, Ki kell a vérfoltot vennem! (Arany János) || a. Kiveszi vminek a színét: eredeti színétől megfosztva fakóvá tesz vmit.  A függő lobogó színeit kivette a verőfény. (Jókai Mór)
6. Kivesz vkit vhonnan: megszünteti vkinek vmely közösség tagjaihoz való tartozását, és rendsz. magához veszi. Kiveszi a gyermeket az iskolából.  Kivett az árvaházból egy leányt, hogy fölnevelje. (Kosztolányi Dezső) || a. (ritka) <Fogságból> kiváltva magával visz vkit.  Kiveszlek, Kiváltlak A nehéz rabságból. (Arany János)
7. (átvitt értelemben is) Vkit, vmit kivesz vhonnan: kiválasztja a környezetéből, a többi közül, hogy külön foglalkozzék vele. Kivesz egy gyereket a sorból; kivesz egy mondatot a szövegből. || a. (átvitt értelemben) Vkit, vmit kivételképpen kiemel a többiek közül. Téged sem veszlek ki, te is olyan vagy, mint a többi.
8. (átvitt értelemben) Vmit kivesz vhonnan: megszünteti azt az állapotát, hogy vminek a hatáskörébe tartozzék. Az iskolák jó részét kivették az egyház hatásköréből. Az ilyen ügyeket a rendelet kiveszi a járásbíróságok jogköre alól.
9. <Járandóságot> felhasznál, igénybe vesz. Kiveszi a havi járandóságát, a szabadságát. || a. <Bizonyos időt> a neki járó szabadság időtartamából igénybe vesz. Kivesz két hetet.
10. <Tárgyat vmely raktárból, könyvet könyvtárból> bizonyos időre használatra magának kér, és magához vesz; kölcsönvesz. Kivesz egy labdát a sportszertárból; kivesz egy könyvet az intézeti könyvtárból. || a. (átvitt értelemben) Bérbe vesz, (ki)bérel vmit. Lakást vesz ki.  Kiveszem bérbe azt a földet. (Móricz Zsigmond) A város egyetlen szállójában … vett ki magának szobát. (Nagy Lajos)
11. (átvitt értelemben) <Érzékszerveivel alig tapasztalható, nehezen sejthető dolgot> a többi, vele érintkező benyomástól elkülönítve, vmelyik érzékszervével, tudatával felfog. Kiveszi vminek a körvonalát. Alig vettem ki, amit mondani akart.  S hadd vonúlna messzebb [az ábránd]: követném, követném … Mig csak elmosódó rajzát kivehetném. (Arany János) Lefelé szélesülő arcának, egymásba folyó kövér combjainak körvonalát tisztán kivettük. (Kuncz Aladár) A rettenetes ágyúdörgésen keresztül tisztán kivette egy szemgolyó pattanó szétloccsanását. (Karinthy Frigyes) || a. (átvitt értelemben) Vmiből kivesz vmit v. úgy veszi ki, hogy … : vmiből bizonyos jelek után ítélve következtet vmire. Leveleiből azt vettük ki, hogy … Hangjából, szavaiból azt veszem ki, hogy örül.  Jónás próféta …, amint kiveszem a történetből, alvást színlel. (Mikszáth Kálmán) Eleinte nem tudtam kivenni szavaiból, hogy mit akar. (Kosztolányi Dezső)
12. (átvitt értelemben) Vkiből v. (ritka) vkitől kivesz vmit: nagy nehezen, mesterkedésekkel megtud tőle vmit. Kiveszi a titkot vkiből. Harapófogóval sem tudják belőle kivenni. Majd kiveszem én belőle! Faggatással kivette belőle, amit tudott. Egy szót sem lehet belőle kivenni.  Vedd ki tőle szépszerével, mi a baj. (Mikszáth Kálmán) || a. (átvitt értelemben, hivatalos) Kiveszi az esküt vkitől: vki esküt tesz előtte mint arra illetékes v. kijelölt hivatalos személy, feljebbvaló előtt.
13. (ritka) Kivesz vmiből v. (régies) vmin vmit: a maga számára bizonyos (összegű) hasznot húz vmiből.  [A fejedelem] ily összegecskét … az országon egy esztendőben kivehet. (Jókai Mór) Igen jól meg tudja becsülni a tehenet. Érdemes is, mert sok pénzt vesznek ki belőle. (Móricz Zsigmond)
14. (mennyiségtan, régies) <Vmely számból egy másikat> kivon.  Nyolcat a hétből ki nem vehetek. (Jókai Mór)
15. (átvitt értelemben, régies) <Eredeti alakjából> kivetkőztet. Vki, vmi kivesz vkit a ® sodrából.  Sok arc ki … volt véve rendes alakjából; szakállak leborotválva. (Jókai Mór)
16.* (átvitt értelemben) Vmi vhogy kiveszi magát: vmi vminek, vmilyennek látszik.
Kerülendő szó vagy kifejezés.
kivehetetlen; kiveszeget; kivetet v. kivétet; kivett; kivevő.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem