kibeszél

Teljes szövegű keresés

kibeszél ige
1. tárgyatlan (ritka) Vhonnan belülről kifelé beszél. Kibeszél az ablakon az utcára.
2. tárgyas (kissé bizalmas) <Titkot, bizalmas dolgot> illetéktelennek elmond; kifecseg. Nem áll meg benne a szó, mindent kibeszél. Kibeszélte a rábízott titkot.  A házi bajnak az a tulajdonsága, hogy ha elhallgatják, kis baj, ha kibeszélik, nagy baj! (Jókai Mór)
3. tárgyas (bizalmas) Kibeszél vkit: vkinek magánéletére, viselkedésére vonatkozó, rendsz. bizalmas dolgokat pletykálkodva, illetéktelen, indiszkrét módon sok helyen elmond; kihíresztel. Attól félt, hogy kibeszélik a faluban. Veszedelmes nő: mindenkit kibeszél.
4. Kibeszéli magát: a) mindent elmond, ami a szívét nyomja, hosszasan, jólesően beszél. No, végre egyszer kibeszélted magadat.  Megállj, ha arra a tájra vetődöm, majd kibeszéljük magunkat. (Petőfi Sándor) A munkásembernek … alig van annyi ideje, hogy becsületesen kibeszélje magát a feleségével. (Ambrus Zoltán) Az egész városban senkim sincs, akivel őszintén kibeszélhessem magamat. (Móricz Zsigmond); b) (ritka) Sokat beszélve kimenti, kivonja magát vmiből. Csak ne akard magad kibeszélni a csínyből!  Még a templomrablásból is úgy kibeszéli magát, hogy még megdicsértetik érte. (Jókai Mór)
5. Vkiből, vmiből kibeszél vmit: addig beszél, míg maga v. az, akinek beszél, vmilyen kellemetlen érzéstől, gondolattól meg nem szabadul. Kibeszéli magából a bánatot. Kibeszéli fejéből a sötét gondolatokat.  Mit a világ minden bölcsei neki kibeszélni nem tudnának, azt ő maga beszélte ki magából. (Eötvös József)
6. tárgyas (átvitt értelemben, bizalmas) Kibeszéli a lelkét v. a tüdejét: nagyon hosszasan, de a kívánt eredmény nélkül beszél vkivel v. vki(k)hez. Neki ugyan kibeszélheted a lelked.  Annak az embernek … kibeszélhette a lelkét, az ugyan alig vetett neki itt-ott egy-egy szót. (Móricz Zsigmond)
7. tárgyas (ritka, régies) Elmond, elbeszél.  Ott az apa szíve, csordulatig telvén, Hogyan áradott ki szemein és nyelvén, Nincs szám kibeszélni, se leírni tollam. (Arany János)
kibeszélés; kibeszélget; kibeszélő; kibeszélt.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT