irat

Teljes szövegű keresés

irat főnév -ot, -a
1. Ügyirat, akta. Az iratok ® csatolásával v. csatolása mellett; az iratokhoz csatolja; iktatja az iratot.  Felturkálták a főispán bőröndjeiben az összes hivatalos iratokat. (Mikszáth Kálmán) || a. A magánfél szempontjából tekintett hivatalos jellegű írás. Fölterjeszti, visszakapja az iratokat. || b. Hivatal, intézmény, szervezet által rendsz. meghatározott alakban kiállított, vmit igazoló, bizonyító írás. Személyi iratok; beszerzi az iratait.
2. Vmiféle írást tartalmazó papír, ill. a rajta levő szöveg. A könyvtárban felejtette az iratait. Asztala tele van cédulával, irattal.  Heraklész … hátrahagyott egy iratot, mintegy végrendeletét. (Péterfy Jenő) Annyi irat meg nyugta … van már abban a fiókban, hogy az ember nem tudja, melyik miféle. (Nagy Lajos)
3. (régies) Irodalmi, főként prózai mű; írásmű. Apokrif iratok. Kossuth emigrációs iratainak II. kötete.
Szóösszetétel(ek): 1. iratállvány; iratborító; iratcsomag; iratgyűjtemény; irathalmaz; iratkapcsoló; iratköteg; iratláda; iratminta; iratnyaláb; irattárca; irattartó; 2. címirat; ékirat; emlékirat; ellenirat; folyóirat; gépirat; gúnyirat; hátirat; kézirat; körirat; okirat; panaszirat; perirat; röpirat; sírirat; szennyirat; távirat; utóirat; ügyirat; vádirat; védőirat; vitairat.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem