írástudó

Teljes szövegű keresés

írástudó melléknév és főnév
I. melléknév
1. (régies) Olyan <személy>, aki írni és olvasni tud. Írástudó ember; az írástudó lakosság.  László a régi rektor tagbaszakadt fia volt. Írástudó legény, de az ekeszarva mellett maradt. (Petelei István)
2. (átvitt értelemben, választékos) Irodalommal, tudománnyal foglalkozó, ahhoz értő.  Az írástudó világ szereti a fényt. (Tolnai Lajos)
II. főnév
1. (történettudomány, vallásügy) Főleg a héber írásmagyarázatban, a vallási törvényekben, kérdésekben járatos személy. Farizeusok és írástudók.  Franciaországban csak új esztendőben köszöntik egymást: nálunk pedig mind a három sátoros innepeken [= ünnepeken] is. Melyik már a jobb szokás? azt az írástudókra hagyom. (Mikes Kelemen)
2. (átvitt értelemben, választékos) Irodalommal, tudománnyal foglalkozó személy. Az írástudók árulása, felelőssége, kötelessége.  A poéták, írástudók immár megbuktatták volna a jó Vörösmartyt. (Jókai Mór) Ezt a kis színjátékot … mi … kis írástudók reakciónak nevezzük. (Ady Endre)
írástudói.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem